Kijk 'm gaan. Foto: Port of Rotterdam
Kijk 'm gaan. Foto: Port of Rotterdam
Filmpje!

Meevliegen met pilot nieuwe lange-afstandsdrone boven de haven van Rotterdam

Algemeen 686 keer gelezen

Rotterdam - Afgelopen week werd een stuk van de kade aan het Yangtzekanaal omgebouwd tot een ware dronehaven om een lange-afstandsdrone van het Nederlandse bedrijf Avy te demonstreren. Er werden verschillende dronevluchten in de Amalia-, Ariane- en Alexiahavens uitgevoerd. Ook werd de camera getest die tijdens de dronevluchten zicht moet houden op havenactiviteiten en inspecties van haven-assets -zoals bijvoorbeeld kademuren- van het Havenbedrijf Rotterdam.

Een bouwkeet werd ingericht als Command Center en op de kade werd een Avy Station geplaatst. Dit dockingstation maakt autonome operaties en onmiddellijke inzet mogelijk. Op het Haven Coördinatiecentrum in het World Port Center werd live meegekeken met de dronebeelden om de toegevoegde waarde van de dronebeelden ten opzichte van de beelden van de vaste camera’s in de haven goed te beoordelen. De pilot richtte zich voor de Divisie Havenmeester op zee- en binnenvaartinspecties zoals bijvoorbeeld bunkeren, waterverontreiniging, boord-boord overslag, zonnering/gevaarlijke stoffen, wal-boord overslag, luchtverontreiniging (rook/roet) en reparatie aan boord van schepen. Laat een drone bijvoorbeeld een open tankdeksel zien, dan zou dat mogelijk kunnen wijzen op illegaal ontgassen door schepen en kan er polshoogte genomen worden.

Lees verder onder het filmpje.


Tijdens de pilot heeft het Nederlandse bedrijf Avy haar nieuwe type ‘vliegtuig-drone’ ingezet. Deze drone kan langere afstanden met hogere snelheid afleggen, waardoor met 2 à 3 toestellen de hele haven bestreken kan worden en de drone bij incidenten heel snel ter plekke kan zijn. 

De Avy vliegtuigdrone die getest werd, kan ook gekoelde medische benodigdheden vervoeren. In de toekomst zullen nieuwe ontwikkelingen bekeken en getest worden, zoals bijvoorbeeld het vervoeren van onderdelen en ladingmonsters zodat deze in de toekomst naar schepen kunnen worden getransporteerd. Begin 2022 volgt de volgende langdurige drone-operatie; over een periode van 5 maanden zullen er op wekelijkse basis vluchten worden uitgevoerd. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant