De nieuwe vertrekhal. Deze is al een half jaar in gebruik Foto: RTHA
De nieuwe vertrekhal. Deze is al een half jaar in gebruik Foto: RTHA

Vernieuwde vertrekhal op 65-jarige Rotterdam The Hague Airport is officieel geopend

Algemeen 329 keer gelezen

Rotterdam - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en burgemeester Jan van Zanen hebben vrijdagmiddag 1 oktober de geheel vernieuwde vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport (RTHA) geopend. Het gebeurde op de dag dat het vliegveld op de kop af 65 jaar bestaat. 

De vertrekhal is al een half jaar in gebruik, maar de officiële opening moest een paar keer worden uitgesteld vanwege corona.

Op 1 oktober 1956 ging vliegveld ‘Zestienhoven’ open in de polder tussen Rotterdam en Den Haag. Het bleek een enorme stimulans voor de bedrijvigheid in de regio. Het succes leidde in de jaren daarna tot uitbreiding en vernieuwing van de luchthaven. In de volksmond noemen veel mensen de regionale luchthaven Rotterdam The Hague Airport nog altijd ‘Zestienhoven’. De officiële naam luidde destijds Luchthaven Rotterdam.

Een Fokker F-28 Fellowship op vliegveld Zestienhoven met op de achtergrond het stationsgebouw/vertrekhal in de jaren zeventig. Foto uit: Zilver Zestienhoven (1981)

De afgelopen jaren investeerde RTHA veel in infrastructuur en innovatie. “Ons 65-jarig jubileum voelt voor ons als een nieuw begin. We hebben onze blik op de toekomst gericht. En die is duurzaam en innovatief,” zegt CEO Ron Louwerse over de 65-jarige verjaardag van de luchthaven. “We investeerden de afgelopen jaren veel in onze infrastructuur, zodat we klaar zijn voor innovatieve projecten die er de komende jaren aankomen. Zoals projecten als ontwikkeling van synthetische kerosine voor vliegtuigen of elektrisch vliegen. In 2030 willen we onze grondgebonden activiteiten geheel emissievrij hebben. Daarom zijn we gestart met de bouw van een nieuw zonnepark met 34000+ zonnepanelen. Een van de grootste in deze regio. We zijn trots op onze historie, maar kijken vooral naar voren.”

De aankomst- en vertrekhal van het luchtvaartgebouw in vroeger jaren. Foto uit: Zilver Zestienhoven (1981)

De vernieuwde vertrekhal van Rotterdam The Hague Airport biedt ruimte aan zo’n 1,7 miljoen passagiers per jaar. De hal is als een harmonisch geheel versmolten met de huidige terminal. De vertrekhal heeft een rustige en moderne uitstraling door gebruik van houten elementen, zowel binnen als buiten op de terrassen. De hal straalt overzicht, kleinschaligheid en comfort uit. De vertrekhal kent een mos sedum dak voor goede isolatie in zomer en winter. Ook is de hal duurzaam door gebruik van milieuvriendelijke bouwmaterialen en door inzet van een nieuw, intelligent LEDverlichtingssysteem. 

Beleef Rotterdam The Hague Airport 65 jaar op de speciale jubileumwebsite. De jarige luchthaven heeft deze site online staan waar 65 jaar geschiedenis in foto en video gepresenteerd staat. De site is de afgelopen tijd verrijkt met foto’s van passagiers van hun eigen RTHA-moment. Ga hiervoor naar www.rtha65jaar.nl.

Uit de krant