Wie maakt dit jaar de mooiste schaakstukken?

Algemeen 203 keer gelezen

Rotterdam - Wie mee wil doen aan de jaarlijkse ontwerpwedstrijd van het Schaakstukkenmuseum tussen de Kubuswoningen moet van goeden huize komen. Met een kleine duizend verschillende bestaande soorten schaakspellen moeten deelnemers steeds creatiever denken.

Door Gerrit van Loon

Een zelf ontworpen en gemaakt schaakspel kan nog voor 3 maart bij het Schaakstukkenmuseum worden langsgebracht. Er zijn leuke prijzen mee te verdienen. De hoofdprijs bedraagt duizend euro, de twee prijs 500 euro, de derde prijs 250 euro, de vierde prijs 100 euro en de vijfde prijs 50 euro. De troostprijs is 25 euro. Jong én oud, amateur-knutselaar of professioneel designer, iedereen mag meedoen. “Zolang het schaakspel maar zelf ontworpen en gemaakt is”, laat het Schaakstukkenmuseum weten.

Het jaar van deelname begint met de Museumnacht-010 begin maart en eindigt op 1 januari het jaar erop. Na het inleveren bij het Schaakstukkenmuseum brengen bezoekers de rest van het jaar hun stem uit. Op 1 januari wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens een feestelijke prijsuitreiking.
“Het bord moet bij voorkeur niet groter zijn dan 50 x 50 cm. Uitzonderingen in overleg. Bij erg veel inzendingen maak ik een voorselectie”, aldus directeur Ridder Dijkshoorn. “Dat is vanwege de beperkte ruimte in het Schaakstukkenmuseum.”

Winnaar van 2017 werd Yanna Pelser met haar ontwerp Strandwacht. Ze maakte een schaakstuk van vulkaanzand van de Canarische Eilanden en Nederlands zand. De sierlijke schaakstukken bestaan uit lichte, verkalkte en donkere schelpen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant