Afbeelding
(Foto: ANP)

Het verhaal van Rigardus Rijnhout, de Reus van Rotterdam

Algemeen 1.510 keer gelezen

Rotterdam - Dit is het verhaal van Rigardus Rijnhout, de Reus van Rotterdam. Opgeschreven door onze collega’s van indebuurt Rotterdam!

Als de naam Rigardus Rijnhout geen belletje doet rinkelen, dan zullen wij dat eens en voor altijd voor je in je geheugen planten. Rigardus Rijnhout was de op één na langste Nederlander aller tijden. Hij was een beroemde Rotterdammer, bij het grote publiek beter bekend als de Reus van Rotterdam.

Rigardus werd geboren op 21 april 1922 in het Oude Westen. Toen hij geboren werd woog hij al 8 kilo, arme mevrouw Rijnhout! Door een groeistoornis werd Rigardus uiteindelijk maar liefst 2,38 meter, woog hij 230 kilo en had hij schoenmaat 62. Met recht de Reus van Rotterdam dus.

Hij was een vriendelijke verschijning in Rotterdam, en heeft heel zijn (korte) leven veel te verduren gehad. De arme Rigardus werd vaak gepest, maar mensen wilden ook massaal met hem op de foto. Hij was een ware bezienswaardigheid en verdiende geld door zichzelf als wandelend reclamebord te verhuren. Hij heeft ook zelfs nog een paar jaar bij de aanlegsteiger van de Spido ansichtkaarten met een foto van zichzelf verkocht.

Door een hypofyse tumor, veroorzaakt door zijn groeistoornis, overleed de Reus van Rotterdam al op 36-jarige leeftijd, op 13 april 1959. Toen zijn gezondheid achteruit ging en hij opgenomen moest worden in het Academisch Ziekenhuis Leiden werd een hijskraan ingezet om hem vanaf de tweede etage naar beneden te takelen. Zijn vader sprak bij het graf van zijn zoon de volgende woorden: “ Spot en hoon waren vaak je deel, maar je haatte de mensen daarom niet, want je had een hart van goud.”

Standbeeld

Misschien heb je zijn levensgrote standbeeld wel eens gezien, in wijkpark het Oude Westen tussen de West-Kruiskade en de Nieuwe Binnenweg, om de hoek van de Gouvernestraat waar hij zijn hele leven woonde. Zo niet, dan moet je hier echt snel een keertje naartoe. Dan pas zie je echt hoe groot deze reus was.

De stichting ‘De Reus van Rotterdam’ heeft ervoor gezorgd dat dit standbeeld er in 2011 kwam. Daar zien we Rigardus zoals hij was, met zijn indrukwekkende 2 meter en 38 centimeter. Hij staat er bij in een karakteristieke pose, met zijn herkenbare kalme en vriendelijke (maar ook een beetje trieste) blik. De Amazing Stroopwafels hebben Rigardus ook vereeuwigd in hun lied Reus van Rotterdam .

Dit artikel komt van indebuurt.nl/rotterdam. Meer inspirerende verhalen over Rotterdam lezen? Ga dan naar de site.

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant