De Van Brienenoordbrug tijdens de opening in 1965. Links het Eiland van Brienenoord. | Foto: ANP
De Van Brienenoordbrug tijdens de opening in 1965. Links het Eiland van Brienenoord. | Foto: ANP

Waar komt de naam Van Brienenoord vandaan?

Algemeen 1.271 keer gelezen

Rotterdam - Deze week in de rubriek Rotterdamse Mysteries van onze indebuurt-collega’s de vraag waar de naam Van Brienenoord (van de brug en het eiland) vandaan komt. Het antwoord is simpel: van baron Arnoud Willem van Brienen van de Groote Lindt (1783-1854). De uitleg duurt wat langer:

Baron Arnoud Willem van Brienen van de Groote Lindt (1783-1854) was een koopman en politicus, én heer van De Groote Lindt, Dortsmond, Stad aan ‘t Haringvliet en Wezenstein.  Twintig jaar lang was hij kamerheer van koning Willem I en daarna nog eens negen jaar van koning Willem II. Daarnaast was hij van 1840 tot 1849 lid van de Eerste Kamer, lid van de stedelijke raad van Amsterdam van 1822 tot 1851 en lid van de Provinciale Staten van Noord-Holland van 1849 tot 1850. Hij speelde ook nog eens een belangrijke rol bij de stemming over de liberale grondwet van Thorbecke in 1848.

Maar de baron had ook nog eens het recht op vissen in vrijwel onze gehele regio. En in de bocht van de Nieuwe Maas bij Oud-IJsselmonde, waar de baron zijn visafslag had, ontstond aan het begin van de 19e eeuw door verslibbing van een zandplaat een eilandje van zo’n 21 hectare. In 1847 kocht de baron het eiland, wat in die tijd ook wel noord – naar ‘den oord’ – werd genoemd. Dat werd dus later Brienenoord – (n)oord van baron van Brienen.\

In 1904 werd het Eiland van Brienenoord Rotterdams grondgebied. Inmiddels is het een natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt er sinds 2000 zelfs Schotse hooglanders tegenkomen en elk voorjaar is het eiland in de ban van een enorme paddentrek. Toen in de jaren zestig van de vorige eeuw de A16 werd aangelegd en Rotterdam er een nieuwe oeververbinding bij moest krijgen, kwamen pijlers aan de zuidkant van de brug op het eilandje te staan. In 1962 stelde de gemeenteraad de naam van de brug vast: de Van Brienenoordbrug.

Lees meer bij indebuurt Rotterdam.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant