Foto via @zwerfieRdam
Foto via @zwerfieRdam

‘Proef met flesjesbakken in Rotterdam-Noord mislukt’

Algemeen 9 keer gelezen

Rotterdam - Dit bericht is ingezonden via www.dehavenloods.nl. Iedere Rotterdammer kan daar zelf een bijdrage aan De Havenloods plaatsen!

In Rotterdam-Noord staan sinds september afvalbakken voor plastic flesjes. Dat zou moeten leiden tot minder zwerfvuil, maar de bakken hebben geen meetbaar effect. In het proefgebied liggen zelfs 2,5 keer méér drankverpakkingen dan gemiddeld op straat en in het groen.

De oranje flesjesbakken staan bij winkels en horeca en zijn neergezet door Nederland Schoon, in opdracht van bedrijven die veel afval produceren. Nederland Schoon noemt de afvalbakken ‘een geschenk’, maar de proef heeft als doel om statiegeld op kleine flesjes tegen te houden. Als het bedrijfsleven het voor elkaar krijgt om het aantal flesjes op straat met 70 procent te verminderen, gaat de uitbreiding van statiegeld in 2021 niet door.

Bij een eerdere meting in oktober lagen in het proefgebied per kilometer 56 drankverpakkingen op straat. Bij een herhaalde meting van Zwerfie Rotterdam en afvalonderzoeker Dirk Groot waren dat er deze week zelfs 93. ‘De proef is feitelijk mislukt’, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. ‘Het aantal plastic flesjes op straat is nota bene ruim 2,5 keer hóger dan elders. Mensen die altijd al netjes hun afval in afvalbakken deden, gebruiken de nieuwe oranje flesjesbakken wel. Er ligt vanalles in. Maar op mensen die zwerfafval veroorzaken hebben deze extra bakken geen meetbaar effect.’

Volgens Rodermans is uitbreiding van statiegeld de beste manier om zwerfafval te voorkomen. ‘Zodra een leeg flesje of blikje waarde heeft, is het niet langer afval en gooien mensen het niet zomaar op straat. In landen met statiegeld zie je dat het werkt, in winkelstraten en woonwijken, maar ook in wegbermen en natuurgebieden ligt daar nagenoeg niets.’

In de tabel staan de opgeraapte drankverpakkingen per kilometer in Rotterdam en elders.

Uit de krant