Afbeelding
Foto: (Facebook/Bewonersgroep HKT-blok)

‘We worden feitelijk de stad uitgejaagd’

Algemeen 302 keer gelezen

Rotterdam - ‘De grootste uitdaging voor het nieuwe jaar is niet hoe we op elke vierkante meter huizen kunnen bouwen maar hoe we van onze stad een thuis kunnen maken voor onszelf en voor elkaar’, stelde burgemeester Ahmed Aboutaleb eerder in zijn nieuwjaarstoespraak. In een reactie daarop én de nieuwbouwplannen van het ‘HKT-blok’ (Heemskerkstraat-De Kempenaerstraat-Talmastraat) schreef Hans Boersma - mede namens de Bewonerscommissie HKT een brief aan Aboutaleb waarin de onvrede over de nieuwbouwplannen van het ‘blok’ keihard tot uiting komt.


‘Hoogedelachtbare heer Aboutaleb,
hoe groot die uitdaging blijkbaar is ondervinden wij hier in Bergpolder aan den lijve. Als woningcorporatie Vestia haar zin krijgt worden 61 woningen in het karakteristieke HKT-blok (Heemskerkstraat-De Kempenaerstraat-Talmastraat) ‘ingrijpend gerenoveerd’, maar in feite gesloopt. Vestia is voornemens de huren van de nieuw te bouwen woningen zo hoog mogelijk op te trekken, wat betekent dat verreweg de meeste huurders niet zullen kunnen terugkeren. Met andere woorden: het wordt allemaal prachtig, maar niet voor ons. Wij worden, door de woningnood, het ‘passend toewijzen’ en de ‘aftoppingsgrens’ feitelijk de stad uitgejaagd. Op onze kosten.
 
‘Dat het allemaal prachtig wordt valt ook wel tegen trouwens. Juist dit soort typische jaren ‘30 modernisme is enorm populair op de koopwoningenmarkt, dus er is niet alleen sprake van persoonlijke en collectieve sociale schade (een buurt waar de mensen elkaar kennen wordt stuk gemaakt), maar ook van cultuur- en kapitaalvernietiging. Een stad met enig historisch besef zou zuiniger omgaan met haar erfgoed.   
‘Wij hoeven u niet te vertellen dat wij niet de enige, en naar te vrezen valt ook niet de laatste Rotterdamse buurt zijn die te maken krijgt met de harde, lelijke achterkant van de ‘Woonvisie Rotterdam’. Geen politicus of ambtsdrager durft het blijkbaar hardop te zeggen, maar Rotterdam voert in feite een bevolkingspolitiek die gericht is op het wegsaneren van inwoners met lage inkomens. Het woord ‘zuiveren’ begint zich zelfs op te dringen. Uw ambt staat het u waarschijnlijk niet toe hierover een onomwonden, openbare uitspraak te doen, al menen wij uit uw nieuwjaarstoespraak wel het een en ander te kunnen afleiden. Als u het zinvol vindt gaan wij graag met u in gesprek, bijvoorbeeld over andere mogelijkheden om woningen te verbeteren en te verduurzamen.’ 

 
Met de meeste hoogachting en een vriendelijke groet, Hans Boersma Bewonerscommissie HKT

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant