Ranald MacDonald monument, detail, Nagasaki, Japan.
Ranald MacDonald monument, detail, Nagasaki, Japan.

Nu al een prijs voor toekomstig museum in Fenixloods

Algemeen 138 keer gelezen

Rotterdam - Het is voorlopig nog niet open, maar nu al heeft Museum De Fenix in de voormalige Fenixloods op Katendrecht een prijs gekregen; de Ranald MacDonald Prijs.

Het museum is een initiatief van de Rotterdamse Stichting Droom en Daad en een ontwerp van het jonge Chinese architectenbureau MAD Architects. In het museum krijgt het begrip migratie een, op zowel nationaal als internationaal niveau, uitzonderlijke vorm.

Vanaf de Rotterdamse Wilhelminakade, aan de overkant van de Rijnhaven, vertrokken in de negentiende en twintigste eeuw miljoenen Europeanen naar de Verenigde Staten van Amerika. Anderzijds strandden tussen de twee wereldoorlogen op Katendrecht honderden Chinezen die als bemanning op Nederlandse schepen waren ingehuurd en geen kant op konden, zeker niet naar de Verenigde Staten waar de zo geheten Chinese Exclusion Act de immigratie van Chinezen aan banden legde. Op Katendrecht ontstond zo de eerste Chinatown op het vasteland van Europa. De Fenixloods stond letterlijk in het centrum van deze twee migratiegolven.

Het nieuwe museum De Fenix is een internationale inspanning van grote allure. Voor het ontwerp van met name de eigentijdse uitbreidingen is het hierboven genoemde Chinese architectenbureau verantwoordelijk, de restauratie en verbouwing van de loods is in handen van Rotterdamse, Nederlandse en Belgische bedrijven en voor de invulling van het museum wordt nauw samengewerkt met instellingen in Nederland, België, Duitsland, de Verenigde Staten en Canada.

Met de uitreiking van de prijs aan de Stichting Droom en Daad wordt uitdrukkelijk dit hele samenwerkingsverband beoogd. Museum De Fenix is het eerste museum dat de stichting bouwt. Lof verdient de stichting voor de keuze van Mad Architects, dat hiermee het eerste Chinese architectenbureau is dat in Europa een opdracht kreeg voor het ontwerp van een museum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant