Dit zou een echt plein moeten worden. Maar dat is nog een toekomstdroom. (Foto: Alliantie Hand in Hand)
Dit zou een echt plein moeten worden. Maar dat is nog een toekomstdroom. (Foto: Alliantie Hand in Hand) Foto:

Boulevard-Zuid wordt winkelstraat van toekomst, ‘Als het híer lukt, kan het overal’

Algemeen 1.318 keer gelezen

Rotterdam - Winkelen verandert. Door het coronavirus van 2020 natuurlijk. Maar ook door ons, door de shoppers. We winkelen vaker online, of bij grote ketens. En we hebben gewoon andere behoeftes dan vroeger. Voor winkelstraten is het een behoorlijke opgave om leuk te blijven. We namen een kijkje op Boulevard-Zuid. Want als het dáár gaat lukken, dan lukt het overal in de stad!

door Emile van de Velde

De Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk vormen samen een winkelstraat van liefst 1,2 kilometer lang; de Boulevard-Zuid, op Zuid ook gewoon ‘de Laan’ genoemd. Van oudsher dé winkelstraat in de wijde omgeving, in de gouden tijden kwamen mensen tot zelfs ver uit de Hoeksche Waard hier winkelen, Feyenoord werd híer gehuldigd en niet op de Coolsingel aan de andere kant van de rivier. Hier vond je winkels die je nergens anders in Rotterdam vond.

Maar dat is allemaal lang geleden. Al decennialang proberen stuurgroepen, ambtenaren, managers met revitaliseringsplannen de straat nieuw leven in te blazen. Sinds anderhalf jaar is er Alliantie Hand in Hand, een onderdeel van het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid (NPRZ) en om meerdere reden een veelbelovend initiatief. Gaat het nu dan wel lukken?

De eerste tekenen zijn er. Op het stuk Groene Hilledijk aan de kant van de Strevelsweg is een flink aantal luifels weggehaald. En meteen is de stoep breder en de straat lichter. Oh, en het voordeel van jaren verwaarlozing zie je er ook: bij het weghalen van de luifels komen prachtige gevels tevoorschijn.


De Beijerlandselaan, dé winkelstraat van Rotterdam-Zuid. Zonder luifels moet de stoep een stuk breder en lichter worden. 

We lopen een rondje met Ron van Gelder. Het is begin december en we hebben er nog geen idee van dat een paar weken later vrijwel alle winkels gesloten zouden zijn. Overal is bedrijvigheid, we worden enthousiast aan ondernemers voorgesteld. We nemen zelfs een kijkje in een paar horecazaken, die op dat moment al wél dicht zijn, maar waarvan de eigenaren toch elke dag een kijkje komen nemen. Om even bij te praten met Ron bijvoorbeeld. Want Ron kent iedereen op de Laan. En iedereen kent Ron.

Ron is ook van ons een oude bekende. Enkele jaren geleden beschreef De Havenloods in een serie verhalen de verandering die de West-Kruiskade onderging. Van Gelder was er (samen met veel anderen) voor verantwoordelijk dat de straat in het Oude Westen van een donker en berucht ‘afvalputje’ veranderde in één van de meest levendige winkelstraten van Nederland.

En nu probeert Van Gelder dat kunstje te herhalen op Zuid, op de grens van Bloemhof en Hillesluis. Hij was eigenlijk al met pensioen, maar loopt nu toch weer groetend en zwaaiend langs ondernemers. Die lang niet zoveel mopperen als je zou vrezen, maar juist hoopvol naar de ontwikkelingen kijken.

Dubieuze ondernemers ontmoedigen
“Ik ben nou wel een beetje uitgepraat over ondermijning”, zegt Van Gelder als we over een van de belangrijkste ontwikkelingen beginnen. Samen met alle betrokken partijen zijn al tientallen dubieuze ondernemers ‘de laan afgebonjourd’. Al die juweliers, geldwisselkantoren, pandjeshuizen en telefoonwinkels, het had allemaal weinig met de vraag van het publiek te maken, maar des te meer met een schimmig semi-crimineel circuit.

Van Gelder wijst nu andere ondernemers aan, die in de plaats kwamen van overlastgevende café’s bijvoorbeeld. “Als een kroeg gesloten wordt na bijvoorbeeld een steekpartij, kun je net zolang gaan ontmoedigen tot ‘ie vertrekt. Dat geldt ook voor andere dubieuze zaken. We gaan langs, meerdere keren, ook met mensen in uniform. Dan krijgen mensen vanzelf het gevoel dat ze in de gaten worden gehouden, dat ze hun zaakjes niet meer onopgemerkt kunnen doen.”

Winkelstraat van de toekomst
De toekomstige winkelstraat is een andere straat dan nu. Korter bijvoorbeeld. Bij Alliantie Hand in Hand hangt een brancheringsplan aan de muur. Er staat precies op hoe Boulevard-Zuid er straks uit moet zien. Aan het begin van de Groene Hilledijk maken winkels plaats voor woningen, in andere stukken komen clusters met bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden bij elkaar, of winkels gespecialiseerd in mode en lifestyle, er komt een stuk voor de dagelijkse boodschappen.


Ron van Gelder in het kantoor van Alliantie Hand in Hand aan de Beijerlandselaan 167a met het brancheringsplan aan de muur.  

Bij de Riederkop aan het einde van de Beijerlandselaan, valt zelfs het woord hotspot. “Straks grenst de straat aan Feyenoord City. We zijn er in eerste instantie voor de mensen in Bloemhof en Hillesluis, maar ook alle nieuwe bewoners in de omgeving moeten hier vinden wat ze zoeken. We krijgen een treinstation, en de metro gaat straks over de nieuwe brug vanaf Kralingen naar Zuidplein rijden. We dromen ook van een mooi plein. Op het kruispunt met Randweg en Hillevliet, waar nu McDonald’s en KFC zitten. Ja, ze weten ervan. Ze gaan niet weg, maar krijgen een ander plekje. Zodat er een mooi plein komt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Maar goed, dat is nu nog een droom.”

Waardevolle ondernemers
Wat er ook verandert in de branchering van winkelstraten, één onderdeel floreert gewoon mee de toekomst in. Lifestyle-ondernemers doen goede zaken. Nagelstudio’s, kappers en modewinkels trekken ook in lockdowntijd genoeg klanten. Zij krijgen een apart cluster op de Boulevard-Zuid.


Rechts op de foto zie je Gokhan Celebiglu. Zijn speciaalzaak in beschermde bedrijfskleding is typisch zo’n winkel die de Boulevard-Zuid onderscheidend maakt, waarvoor mensen deze kant op komen. “We zaten eerst aan de overkant van de Groene Hilledijk, maar hier is meer ruimte, is het lichter zonder de luifels. In ons oude pand komen woningen. We zitten bewust in een winkelstraat, en niet op een bedrijventerrein of zo. Hier is leven, ben je onder de mensen. Iedereen babbelt hier met elkaar.”


Voor iemand die zó enthousiast is als Senay Akdemir is het natuurlijk vreselijk jammer dat haar zaak Dolice op de Beijerlandselaan alweer snel na de opening in lockdown moest. Maar Senay geeft niet op. Nu kun je er eten afhalen en ze doet er alles aan om van Dolice een echte huiskamer voor de wijk te maken. Nu al vindt iedereen de zaak een pareltje voor de straat. “Ik vind het helemaal geweldig hier. Ik kom zelf uit Nijmegen, maar Rotterdam-Zuid is zó gezellig, met al die culturen die hier bij elkaar leven. Ik ga hier nooit meer weg!”


Erdinc Cobay van Coco Mode hoopt maar dat die hele coronacrisis er snel op zit. De kleermaker bij het hoekje Beijerlandselaan/Hillevliet zit alweer een paar jaar op de laan, maar hij vindt het nu wel erg rustig. “We hebben klanten nodig, ik hoop dat het na corona snel weer drukker wordt in de straat. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan de toekomst. Daar heb ook wel vertrouwen in. Als we elkaar allemaal goed helpen, komen we er wel weer bovenop. Daar ben ik echt heel zeker van.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant