Michelle Wilderom, directeur van North Sea Round Town, het eerste festival van weer een échte festivalzomer. Foto: Guido Benschop
Michelle Wilderom, directeur van North Sea Round Town, het eerste festival van weer een échte festivalzomer. Foto: Guido Benschop

North Sea Round Town stráált van geluk: ‘Wat een cadeau dat alles doorgaat!’

Algemeen 268 keer gelezen

Rotterdam - Met misschien wel nóg meer enthousiasme dan alle voorgaande vijftien jaren viert North Sea Round Town de jazz in Rotterdam. Na maanden van switchen tussen verschillende coronaproof-varianten, vindt het evenement nu precies tegelijk met nieuwe versoepelingen plaats. En daarmee is North Sea Round Town het eerste festival van weer een échte festivalzomer. “Echt een heel groot cadeau”, lacht directeur Michelle Wilderom stralend.

door Emile van de Velde

“Vorig jaar hebben we wel íéts gedaan, maar niet veel, in de wijken vooral. Toen dachten we dat we in 2021 wel weer gewoon een normale versie zouden kunnen organiseren. Maar ja, toen er later weer een nieuwe lockdown kwam, zorgde dat toch voor onzekerheid. Sinds het begin van de pandemie hebben we geleerd dat de wereld om ons heen snel kan veranderen.”

Wilderom en haar team hebben niet stil zitten afwachten. “We zijn gewoon normaal blijven doen, dus alles gedaan wat we in voorafgaande jaren ook deden. Alleen hadden we het nu natuurlijk nóg drukker omdat we met alle mogelijke scenario’s rekening moesten houden. We hebben gewerkt met drie varianten, zodat we voorbereid waren op verschillende coronasituaties. En de laatste weken zagen we het steeds meer de goede kant op gaan, nu kan er opeens weer heel veel. We vieren dit jaar onze vijftiende verjaardag, een jaar later dan gepland, en het allermooiste verjaardagscadeau is toch wel dat het festival nu weer doorgaat!”

Wilderom vertelt als voorbeeld over drummer Sun-Mi Hong. Zij is dit jaar als de ‘Artist in Focus’ betrokken bij diverse projecten en optredens in de stad. “Sun-Mi heeft ook een dansvoorstelling gemaakt voor in de Doelen. Toen in het najaar alles weer gesloten werd en er een harde lockdown kwam, riep ze op een gegeven moment uit ‘waar doe ik het eigenlijk nog voor!’ Toch hebben we haar gezegd dat ze gewoon door moet gaan. Daarna kon het optreden voor 30 bezoekers worden en nu blijkt dat we toch nog 250 mensen in de Doelen kunnen ontvangen!”

Bij alles wat er nu dus opeens kan doorgaan, is er natuurlijk nog wél de afwezigheid van de grote broer in Ahoy. Het North Sea Jazz Festival had al eerder besloten dat na vorig jaar ook de editie van 2021 uitgesteld moest worden. Dat festival gaat nu de stad in met concerten op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 juli in Bird, de Doelen, LantarenVenster en het RTM Stage. “Tegelijk met ons laatste weekend dus dat is leuk. Ons grootste doel is de stad verlevendigen, zorgen dat overal in Rotterdam de jazzmuziek gevierd wordt.”

Dat laatste dat was altijd al het uitgangspunt in de afgelopen vijftien jaar. North Sea Round Town ontstond toen het legendarische jazzfestival besloot Den Haag te verlaten en Ahoy als thuisbasis te verkiezen (nog altijd een open wond in De Haag). Als dan toch zó’n bijzonder evenement in Rotterdam plaatsvond, dan moest meteen de hele stad dat merken ook. Met jazz in alle buurten van de stad. En daar zorgt North Sea Round Town dus (onder meer) voor, als fringe-festival van North Sea Jazz in Ahoy.

Lees verder onder de foto.

Michelle Wilderom tijdens Jazzfietsen op Zuid. Foto: Maarten Laupman

Je moet kilometers door de stad maken dus, als je zoveel mogelijk mee wilt pakken. Kijk naar het programmaonderdeel Jazzfietsen. “Dat is dit jaar fink uitgebreid, met meer locaties. Je fietst in kleine groepjes door de stad langs bijzondere concerten. De route is nu langer, iedereen wilde dat graag.”

North Sea Round Town vindt in alle buurten en wijken van de stad plaats. Van Paviljoen aan het Water in Charlois tot Belvédère op Katendrecht en van Hostel Room bij de Veerhaven tot Het Park bij de Euromast. “In Het Park is er bijvoorbeeld yoga op jazzklanken. En er is een zonsondergangconcert, met blinddoek op, zodat je de zon niet ziet, maar vóélt ondergaan. Heel bijzonder is dat, weet ik uit eigen ervaring.”

Op dit moment zijn er zo’n 230 (230!!!) concerten gepland van 24 juni tot en met 11 juli. Dat is veel, maar er kan nog meer bij, denkt Wilderom. Ze begint wederom te stralen als ze aan alle mogelijkheden denkt nu er niet of nauwelijks nog coronabelemmeringen meer zijn. “Ik denk dat we wel naar de 250 gaan. Soms nog met toegangstesten, soms ook helemaal niet. Dat verschilt ook per locatie. We willen het overal veilig hebben. Maar vooral relaxt, comfortabel, gemoedelijk”

Kijk voor het programma en de kaartverkoop op northsearoundtown.nl

Uit de krant