Afbeelding
Aangeboden door: Zandcompleet.nl

Voegmortel bestrating – onkruid verleden tijd

Algemeen 652 keer gelezen

Onkruid tussen het terras of tuinpad, een ergernis van vele. Urenlang zwoegen, onkruidbrander en allerlei huis-tuin-en-keukenmiddeltjes verder en toch blijft het onkruid tussen de bestrating maar terugkomen.  

De oplossing kan zo simpel zijn, gebruik een voegmortel in plaats van brekerzand.

Traditioneel worden voegen van bestrating ingeveegd met brekerzand. Een goedkope en makkelijke oplossing om voegen mee op te vullen. Echter blijft het voegwerk met brekerzand onderhoudsintensief en in lengtes van jaren terugkomen. Het alternatief is voegmortel voor bestrating. 

Voordelen voegmortel 

Het grootste voordeel van Bostik voegmortel is dat het onkruid weert. Het is, zoals de naam als zegt, een mortel. De voeg wordt dus afgesloten voor onkruid en ongedierte, maar laat nog wel water door en blijft flexibel (let op, dat geldt niet voor alle voegmortels). Een ander voordeel is dat voegmortel verkrijgbaar is in diverse kleuren. Op die manier heb je altijd een kleur die past bij het straatwerk en passend is bij de uitstraling van je tuin. Tot slot is het makkelijk zelf te verwerken. Het product is kant-en-klaar en je veegt het eenvoudig met een rubberen trekker en wat water in de voegen van je bestrating. 

Als we dan toch een nadeel van flexibele voegmortel moeten benoemen dan is het dat het een relatief dure aanschaf is, zeker voor een groot oppervlak en met name geschikt is voor smalle voegen en licht verkeer, zoals een looppad of fietspad. Voor zwaar belast verkeer, zoals een oprit is het wel mogelijk om voegmortel toe te passen. Ga dan voor een voegmortel op basis van cement. Deze kan de belasting beter aan. 

Voegmortel waterdoorlatend 

Een waterdoorlatende voegmortel is aan te raden om de natuurlijke afwatering in stand te houden. Hierdoor hoeft niet al het regenwater door het riool te worden afgevoerd en loopt het water niet over je straatwerk. Het voordeel is dat deze voegmortels veelal kant-en-klaar verpakt zijn, plus makkelijk en snel te verwerken zijn.  

Een niet waterdoorlatende voegmortel (zoals voegmortels op cementbasis) is geschikt voor brede voegen, zwaar belast oppervlakte en voor behandeling met de hogedrukreiniger. 

Welke tuintegels kun je voegen? 

Voegmortel is met name geschikt voor tuintegels of ander straatwerk waarbij de voegen niet te breed on ongelijk zijn en slechts licht belast worden. Voor kasseien is voegmortel ook geschikt, echter is dan wel een flinke hoeveelheid nodig. Vaak wordt er dan toch voor brekerzand gekozen of voor voegmortel op basis van cement. 

Voor hele fijne voegen, zoals bij keramische tegels is voegmortel uitermate geschikt. Let er dan wel op dat de voegmortel geschikt is voor smalle voegen, zoals de voegmortel 1C flex van Bostik.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant