Joany Muskiet op het Helderheidplein, vernoemd naar haar overleden zoon. Achter Joany het gebouw van Hunter Douglas waar jongeren uit de buurt komende week graffiti ter ere van HELDERHEID maken.
Joany Muskiet op het Helderheidplein, vernoemd naar haar overleden zoon. Achter Joany het gebouw van Hunter Douglas waar jongeren uit de buurt komende week graffiti ter ere van HELDERHEID maken.
HELDERHEID

Joany Muskiet over de legacy van haar overleden zoon Breyten

Algemeen 2.115 keer gelezen

Rotterdam - Zeventien jaar geleden is het al dat Breyten Muskiet plotseling overleed. Maar HELDERHEID is nog lang niet vergeten. Na een Helderheidplein en een Helderheid-voetbaltoernooi, wordt er zondag 29 augustus ook een Helderheid-monument onthuld in de wijk Feijenoord. Tijdens het Helderheid Festival. Moeder Joany Muskiet had nooit verwacht dat de legacy van haar zoon zóveel jaar laten nog zó levend zou zijn.

door Emile van de Velde

2004

“Breyten had een kamer gehuurd in Deventer, om rustig aan zijn nieuwe plaat te werken. Toen het nieuws doordrong van zijn dood stonden het hele hof waar ik woon vol jongeren. ‘Is het echt waar? is Help dood?’ Toen ontdekte ik dat ze hem in de buurt Help noemden, omdat Breyten altijd iedereen hielp. Als andere moeders horen dat mijn zoon rapper was en is overleden, vragen ze vaak ‘Oooh, doodgeschoten?’ Maar hij is heel rustig doodgegaan, in zijn slaap. Ik denk dat zijn taak in dit leven er op zat. Daar geloof ik in.”

Help

“Toen Breyeten vertelde dat hij rapper wilde worden, heb ik hem een paar dingen duidelijk gemaakt: ‘Je gebruikt nóóit het F-woord, je zegt geen lelijke dingen over vrouwen. En geen geweld!’ Al zijn raps zijn positief. En zo was hij ook in de buurt. Hij hielp iedereen, zorgde dat jongeren zich netjes gedroegen, naar school gingen, geen drugs gebruikten. Ik zag wel dat hij populair was. Dan liep ik met mijn moeder over straat en zei ik ‘Kijk, daar staat Breyten met zijn discipelen.’ Maar na zijn dood merkte ik pas echt hoevéél ze van hem hielden.”

Meisjes

“Op de begrafenis was het zó druk dat ze de deuren van de Zuiderbegraafplaats dicht moesten doen, het paste gewoon niet. Al die jongeren waren in het wit, en hadden een roos bij zich. Ik wist niet wat ik zag. En toen kwamen de meisjes naar me toe. Ik dacht nog: ‘Oh oh, straks zeggen ze dat ze zwanger zijn!’ Maar nee, ze vertelden dat Breyten ze had geleerd naar school te gaan, geen onveilige seks te hebben, niet zomaar met jongens van de straat naar bed te gaan. Ik was zo trots...”

Legacy

“Nooit had ik gedacht dat de legacy van Breyten zeventien jaar later nog zo in leven zou zijn. Ik las in de huis-aan-huiskrant dat er een plein naar hem vernoemd werd, ik wist niet wat ik zag! Nu nóg komen ze naar me toe. Die jongens van toen zijn nu allemaal al ouder, maar ook de volgende generaties kennen hem en de lessen van HELDERHEID: ‘Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid.’

Lees verder onder de foto.

Breyten Muskiet.

‘Lees. Leer wie je bent’

HELDERHEID probeerde met zijn daden en teksten racisme te bestrijden. Zijn moeder Joany (61) zet het uitdragen van Breytens boodschap sinds zijn dood voort. Eerst bij haar thuis, maar daar werd het te druk. Na een tijdje een schoollokaal gebruikt te hebben, organiseert ze nu activiteiten in Wijkrestaurant Onder de Oranjeboom aan de Oranjeboomstraat. 

Joany is duidelijk tegen de jeugd van Feijenoord: “Als jongens willen vechten, pak je ze één keer beet en zeg je: ‘Kom, we gaan voetballen.’ En lees boeken, leer wie je bent, zodat niemand anders je dat hoeft te vertellen.” Joany zingt zelf ook. Als soul- en gospelzangeres treedt ze onder meer op in gevangenissen, bij bruiloften en uitvaarten.

Lees verder onder de foto.

Het Helderheidmonument wordt zondag 29 augustus onthuld.

Het Helderheid Festival vindt zondag 29 augustus vanaf 13.00 uur plaats op het Helderheidplein aan de Spiekmanstraat. Eerst onthult Joany met onder meer Y.M.P. en oud-deelgemeentebestuurder Robert Baruch het monument. daarna zijn er allerlei optredens.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant