Het nieuwe havenervaringscentrum Portlantis op de Maasvlakte volgt aan het eind van dit jaar/begin 2025 het bezoekers- en informatiecentrum FutureLand op. Foto: MVRDVarchitects
Het nieuwe havenervaringscentrum Portlantis op de Maasvlakte volgt aan het eind van dit jaar/begin 2025 het bezoekers- en informatiecentrum FutureLand op. Foto: MVRDVarchitects

Portlantis op de Maasvlakte begint steeds vastere vormen te krijgen

Algemeen 6.628 keer gelezen

Rotterdam - De bouw van Portlantis vordert snel. Afgelopen week zijn de rode buitentrappen die leiden naar diverse terrassen en het dak aan de structuur toegevoegd. Portlantis bestaat uit een stapel van vijf gedraaide expositieruimten en wordt een ervarings- en bezoekerscentrum voor de Rotterdamse haven op het meest westelijke punt van de haven, nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven.

Portlantis volgt aan het eind van dit jaar/begin 2025 het bezoekers- en informatiecentrum FutureLand op. Ook gaat Portlantis onderkomen bieden aan het EIC Mainport Rotterdam, het educatief informatiecentrum op Landtong Rozenburg voor scholieren en studenten.

Portlantis onderscheidt zich van zijn vlakke, open omgeving en biedt een spectaculair uitzicht in alle richtingen van de kustlijn, de haven en de oceaan. De officiële start van de bouw van Portlantis, op een terrein aan de hoek van de Maasvlakteboulevard en de Prinses Maximaweg,  was op 5 juni 2023. Het gebouw is ontworpen door de architecten van MVRDV. Dit Rotterdamse bureau is ook bekend van onder andere de iconen De Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen.

Lees verder onder foto >

Foto: MVRDVarchitects

Het centrum vertelt het verhaal van de haven, hoe deze 24/7 reilt en zeilt, en hoe de haven verweven is met het dagelijks leven, de economie en leefomgeving. Ook de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en energietransitie zijn straks te zien, en hoe de haven er in de toekomst uit zal zien. Iedere verdieping heeft een glazen façade met een eigen kijkrichting en krijgt zo een uniek uitzicht, passend bij het thema van de betreffende verdieping. Er komt ook een shop, een horecagelegenheid en tevens komen er vergaderlocaties. 

Lees verder onder foto >

Foto: MVRDVarchitects

Panorama-dak

Vanaf het grote panorama-dak heb je rondom uitzicht op de omliggende havenactiviteiten en kijk je uit over strand, duin en zee.  Direct rondom het gebouw worden looppaden, wegen, parkeerplaatsen, een evenementenplein en een buitentribune aangelegd. Om zeker te zijn dat het gebouw de ergste storm kan doorstaan is de constructie met windverbanden (stabiliteitskruizen) versterkt. Op het terrein levert een windmolen een bijdrage aan de energievoorziening. Ook zonnepanelen voorzien voor een deel in die behoefte.

Haventours per bus en ferry

Eerder legde Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam al aan De Havenloods uit dat straks vanaf Portlantis behalve de rondritten per bus over land, inderdaad ook weer haventours over water kunnen worden gemaakt. “De haventours per bus kunnen dan gewoon vanaf Portlantis plaatsvinden. Voor de tours over het water zullen bezoekers vooralsnog naar de locatie bij FutureLand aan de Europaweg worden gebracht, een ritje van 9 minuten. Daar kunnen zij dan op de ferry stappen en een tocht over het water te maken. Later, in de loop van 2025, als in de Prinses Amaliahaven de kademuren en de steiger gereed zijn, komt daar de ferry te liggen en kunnen de bezoekers vanuit de Prinses Amaliahaven de Rotterdamse haven gaan beleven!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant