Portlantis, opvolger van FutureLand en EIC, nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven. Een windmolen gaat een bijdrage leveren aan de energievoorziening. Foto: Peter Zoetmulder
Portlantis, opvolger van FutureLand en EIC, nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven. Een windmolen gaat een bijdrage leveren aan de energievoorziening. Foto: Peter Zoetmulder

Portlantis popelt om reilen en zeilen van Rotterdamse haven te laten zien

Algemeen 1.632 keer gelezen

Rotterdam - Aankomend vanaf de Maasvlakteweg zie je het hoge gebouw al snel liggen: op het bouwterrein nabij het badstrand van Maasvlakte 2 aan het einde van de Prinses Amaliahaven opent Portlantis, het nieuwe havenervaringscentrum over de Rotterdamse haven, dit najaar zijn deuren. Portlantis volgt aan het eind van dit jaar het bezoekers- en informatiecentrum FutureLand op.

Door Peter Zoetmulder

Ook gaat Portlantis onderkomen bieden aan het EIC Mainport Rotterdam, het educatief informatiecentrum op Landtong Rozenburg dat onder andere excursies organiseert en andere activiteiten om scholieren en studenten kennis te laten maken met de haven. 

Oplevering najaar 2024

De officiële start van de bouw van Portlantis, op een terrein aan de hoek van de Maasvlakteboulevard en de Prinses Maximaweg,  was op 5 juni 2023. Het gebouw is ontworpen door de architecten van MVRDV. Dit Rotterdamse bureau is ook bekend van onder andere de iconen De Markthal en Depot Boijmans Van Beuningen. “De bouw van Portlantis loopt voorspoedig en de oplevering is volgens planning in het vierde kwartaal van 2024”, zo bevestigt Tie Schellekens van het Havenbedrijf Rotterdam.
Met ruim 3500 vierkante meter verdeeld over vijf bouwlagen, wordt Portlantis een inspirerende en interactieve expositie- en ontmoetingsplek. Het centrum vertelt het verhaal van de haven, hoe deze 24/7 reilt en zeilt, en hoe de haven verweven is met het dagelijks leven, de economie en leefomgeving. Ook de ontwikkelingen op het gebied van digitalisering en energietransitie zijn straks te zien. En niet te vergeten, hoe de haven er in de toekomst uit zal zien.

Iedere verdieping heeft een glazen façade met een eigen kijkrichting en krijgt zo een uniek uitzicht, passend bij het thema van de betreffende verdieping. Er komt ook een shop, een horecagelegenheid en tevens komen er vergaderlocaties. 

Lees verder onder foto >

Het nieuwe havenervaringscentrum gezien vanaf een andere zijde. Op 5 juni 2023 is de bouw gestart. Foto: Peter Zoetmulder

Panorama-dak

Vanaf het grote panorama-dak heb je rondom uitzicht op de omliggende havenactiviteiten en kijk je uit over strand, duin en zee.  Direct rondom het gebouw worden looppaden, wegen, parkeerplaatsen, een evenementenplein en een buitentribune aangelegd. Om zeker te zijn dat het gebouw de ergste storm kan doorstaan is de constructie met windverbanden (stabiliteitskruizen) versterkt. Op het terrein levert een windmolen een bijdrage aan de energievoorziening. Ook zonnepanelen voorzien voor een deel in die behoefte.

Haventours per bus en ferry

Hoe zit het echter met de haventours die nu nog vanuit FutureLand over het land (met de bus) en het water (per ferry) worden gemaakt? Daar staat immers de FutureLand Express klaar voor een rondrit over Maasvlakte 2 om de nieuwe havens en de modernste terminals van dichtbij te zien, of kan je op de FutureLand Ferry stappen en langs de havens, terminals en ’s wereld grootste containerschepen varen. Is dat straks ook bij Portlantis mogelijk?

Tie Schellekens legt uit dat het bedoeling is dat vanaf Portlantis behalve de rondritten per bus over land, inderdaad ook weer haventours over water kunnen worden gemaakt. “De haventours per bus kunnen vanaf najaar 2024 gewoon vanaf Portlantis plaatsvinden. Voor de tours over het water zullen bezoekers vooralsnog naar de locatie bij FutureLand aan de Europaweg worden gebracht, een ritje van 9 minuten. Daar kunnen zij dan instappen in de ferry en een tocht over het water te maken. Later, in de loop van 2025, als in de Prinses Amaliahaven de kademuren en de steiger gereed zijn, komt daar de ferry te liggen en kunnen de bezoekers vanuit de Prinses Amaliahaven de Rotterdamse haven gaan beleven!”

Zo moet Portlantis uiteindelijk worden. Artist impression. Beeld: MVRDV

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant