Abdi Nageeye op de Coolsingel. Foto: AS Media

Abdi Nageeye en Ashete Bekere winnen de marathon van Rotterdam

Algemeen 945 keer gelezen

Rotterdam - Abdi Nageeye heeft de 43e NN Marathon Rotterdam gewonnen. De 35-jarige won voor de tweede keer in zijn carrière de mooiste marathon die er is, in een Nederlands record van 2.04.43.

Uiteraard betekende de overwinning ook dat Nageeye Nederlands kampioen is, voor de vijfde keer. Het ging relatief eenvoudig voor de razend populaire Nageeye. Vlak voor de Kubuswoningen had hij zelfs energie om even wat fans met een vlag langs de weg gedag te zeggen. Op een kilometer van de finish liet hij nummer twee Amedework Walelegn (uit Ethiopië) achter zich. Nageeye finishte alleen op de Coolsingel.

Bekere en Luijten

Bij de vrouwen ging de zege naar Ashete Bekere uit Ethiopië, met een tijd van 2.19.30. Bekere won de marathon van Rotterdam vorig jaar ook al. Nederlands kampioen bij de vrouwen werd favoriet Anne Luijten Nederlands kampioen in een tijd van 2.28.47, vrijwel zeker goed genoeg om zich voor de Olympische Spelen in Parijs te kwalificeren.

Kelvin Kiptum

De marathon stond in het teken van de overleden Kelvin Kiptum. De 24-jarioge Keniaan wilde in Rotterdam zijn wereldrecord aanvallen, maar kwam in februari in Kenia om het leven bij een verkeersongeval. Er startte vandaag niemand met zijn nummer 1 en veel lopers droegen een rouwlintje als eerbetoon. Voor de start was er een minuut stilte.