Daniel Simu met zijn 'acrobaat'. Foto: Circusstad Festival
Daniel Simu met zijn 'acrobaat'. Foto: Circusstad Festival

Robot vervangt echte acrobaten tijdens Circusstad Festival, andere artiesten dreigen met staking

Algemeen 1.208 keer gelezen

Rotterdam - Tijdens het Circusstad Festival in Rotterdam worden echte acrobaten vervangen door een robot. Daniel Simu ontwikkelde voor zijn circusact een acrobatiekpartner met ruitenwissermotortjes in de gewrichten. Zijn voorstelling ‘Acrobot’ is nog in ontwikkeling, andere circusartiesten dreigen nu al met een staking op het Circusstad Festival (van 1 tot 5 mei). 

Voor zijn eerdere werk als jongleur, slapstickacrobaat, clown, vuurvreter en illusionist kreeg Simu louter waardering. Maar nu een robot de taken overneemt waarvoor, normaal gesproken, een andere circusartiest wordt ingehuurd, voelt een groot deel van de artiesten de noodzaak tot een korte staking. 

Lees verder onder het filmpje.


Scott Makowkse van Duo No Nonsense: “Ik zou mijn acrobatiekpartner Sanne nooit inruilen voor een machine, ook niet als ik daarmee mijn inkomen zou kunnen verdubbelen. Het publiek wil echte mensen met echte emoties.” 

‘Broodroof’ 

Patrick Cramers, voorzitter van het Circuspunt dat circusbelangen behartigt: “Ik begrijp wel dat artiesten zich bedreigd voelen. Zo worden voor circusvoorstellingen al scripts met AI geschreven. Het voelt als broodroof. Die kant moeten we niet op.” 

Menno van Dyke, artistiek leider van Circusstad Festival, is verrast door alle ophef. Hij laat vandaag (maandag 1 april) in een persbericht van het Circusstad Festival weten: “Wij staan voor vernieuwing en inclusiviteit”, zegt hij. “Als Daniel wil experimenteren met een robot, moet dat kunnen, vind ik. Maar demonstreren is een recht en daar bieden we alle ruimte voor.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant