Onverminderd populair voor een vakantiekiekje blijven de Kubuswoningen. Foto: Guido Pijper/Rotterdam Make it Happen
Onverminderd populair voor een vakantiekiekje blijven de Kubuswoningen. Foto: Guido Pijper/Rotterdam Make it Happen

Wat is de populairste fotoplek van de stad? Wat is de Rotterdamse Big Five?

Algemeen 2.110 keer gelezen

Rotterdam - Wat is de Rotterdamse Big Five? Welke plekken worden het meest gefotografeerd door bezoekers van onze stad? En zijn er tussen de bekende populaire plekken ondertussen andere blikvangers bijgekomen die oude klassiekers verdringen?

‘Dit wordt komende jaren de meest gefotografeerde plek van Rotterdam’, voorspelde burgemeester Aboutaleb in juni 2023 tijdens de onthulling van Moments Contained bij Rotterdam Centraal. En die uitspraak is bij Peter van Heemst blijven hangen. Als stadsgids bij Free Walking Tour Rotterdam houdt hij zijn ogen goed open. Zijn conclusie: “De Kubuswoningen blijven de meest gefotografeerde plek hoor.”

Lees verder onder de foto.


Moments Contained is vanaf het begin een hotspot geweest voor mensen met een camera. Foto: Parisa Akbarzadehpoladi

Van Heemst: “Het nieuwe is er nu wel vanaf bij Moments Contained. De eerste weken, maanden zelfs, zag ik er altijd mensen fotograferen. Nu is het al een stuk rustiger. Het meest gefotografeerde beeld van Rotterdam blijft toch echt Kabouter Buttplug, daar moeten we altijd even stoppen en zie ik altijd mensen staan.”

Kubuswoningen

Van Heemst maakt onderscheid tussen beeld en plek. “Als je het over de meest gefotografeerde plek in de stad hebt, blijven dat de Kubuswoningen. Ik zie er altijd drommen Aziaten of Italianen staan en bij de museumwoning staat altijd een rij. Ik denk dat daar gewoon vaak bussen met toeristen stoppen. Voor de Markthal natuurlijk.”

Markthal

Ja, als er een Big Five van Rotterdam zou bestaan, dan zou de Markthal er een plekje in krijgen. Van Heemst: “En Depot Boijmans Van Beuningen natuurlijk. Dat vinden mensen altijd leuk, als ze zichzelf zien in de spiegels. Van wat ik bij toeristen zie, zou mijn Big Five zijn: Kubuswoningen, Buttplug, Depot, Markthal en Stadhuis.” Na een rondje Google Afbeeldingen, blijken we een nogal populaire brug over het hoofd gezien te hebben... “Oh, doe op nummer 5 dan maar de Erasmusbrug!”

Lees verder onder de foto.


Het meest gefotografeerde beeld van Rotterdam heeft concurrentie gekregen van Moments Contained. Foto: Guido Pijper/Rotterdam Make it Happen

Depot Boijmans Van Beuningen

Kim Heinen leidt namens Rotterdam Partners al jaren buitenlandse journalisten rond door de stad. “Natuurlijk blijft Santa Claus (Kabouter Buttplug) populair, maar er is nu toch echt wel stevige concurrentie van Moments Contained hoor. Ik denk wel dat Peter gelijk heeft wat betreft de Kubuswoningen, die blijven onverminderd populair. En de Markthal natuurlijk. Er is een onderzoek geweest naar de plekken die wereldwijd het meest na zonsondergang worden gefotografeerd en procentueel kwam de Markthal daar als winnaar uit. Het Depot is er afgelopen jaren natuurlijk wel bijgekomen, de spiegels appelleren mooi aan het menselijk narcisme. En vergis je vooral niet in Historisch Delfshaven, daar zijn buitenlanders dol op. De Erasmusbrug wordt vooral gebruikt om selfies met de skyline te maken.”

RiF010

Heinen komt ook nog met wat verrassingen: “Het uitzicht vanaf de Meent bij de bloemenkraam over het water, die plek is vooral bij Belgen erg populair. Voor komend jaar krijgen we er natuurlijk RiF010 bij, en Portlantis. En ik verwacht dat ook Sawa wel populair wordt, het nieuwe houten woongebouw in het Lloydkwartier.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant