De olifanten krijgen een heus 'oliduct', waardoor je ze op meerdere plekken in het park tegen zult komen. Foto: Diergaarde Blijdorp
De olifanten krijgen een heus 'oliduct', waardoor je ze op meerdere plekken in het park tegen zult komen. Foto: Diergaarde Blijdorp

Er gaat veel veranderen in Diergaarde Blijdorp: dit zijn de plannen

Algemeen 3.407 keer gelezen

Rotterdam - Diergaarde Blijdorp gaat het anders doen, de komende jaren. De 166 jaar oude dierentuin geeft zichzelf een belangrijke taak in de wereldwijde missie om diersoorten te behouden en de natuur te herstellen. Directeur Erik Zevenbergen onthulde het Masterplan 2050 tijdens een bijeenkomst op woensdag 1 november. En ja: de diergaarde zelf gaat ook veranderen. Zo staat er onder meer een ‘oliduct’ op de planning.

Door Britte Kramer

Volgens Zevenbergen voelt Diergaarde Blijdorp een ‘diepe roeping om het tij te keren’. Omdat de missie voor heel de wereld duidelijk moet zijn, is die in het Engels geformuleerd: together we bring nature back to life

10 dier- en plantsoorten die Blijdorp gaat beschermen

Helaas is het aantal dieren en planten dat beschermd of zelfs gered moet worden enorm. Daarom heeft Blijdorp tien soorten uitgekozen die de komende jaren de volle focus krijgen: de rode panda, de Rüppells gier, het dwergnijlpaard, de Antilliaanse leguaan, de vleet (een grote rog), de Aziatische olifant, de kroeskoppelikaan, de doktersvis, de Annam-waterschildpad en de Rwanda warmwaterlelie.

Waarom de dierentuin hard nodig is

Waar steeds meer mensen anti-dierentuin zijn - omdat dieren er, ondanks goede zorg, toch op een onnatuurlijke plek opgesloten zitten - ziet Zevenbergen juist voordelen. Volgens hem is Diergaarde Blijdorp met 20.000 dieren, 4.000 plantsoorten en 3.000 bomen dé plek om natuur van ver weg dichtbij te ervaren, en zullen de anderhalf miljoen bezoekers die Blijdorp jaarlijks ontvangt de natuur zo beter gaan begrijpen, respecteren én beschermen. In het 72 pagina’s tellende Masterplan 2050 staat: “Na een bezoek aan onze Diergaarde besef je de urgentie om in actie te komen. Daar blijft het niet bij: je krijgt praktische handvaten om het positieve verschil te maken. Je voelt dat er nog kansen zijn.”

Lees verder onder de foto >

Directeur Erik Zevenbergen tijdens de onthulling van het Masterplan 2050. Foto: Diergaarde Blijdorp

Concrete plannen

In het masterplan schrijft Blijdorp nauw samen te werken met andere partijen, en verschillende natuurbeschermingsprojecten te steunen. Ook beloven ze eigen projecten op te zetten om de natuur te herstellen, ver weg én dichtbij. Ze managen veel internationale reservepopulaties van bedreigde diersoorten en doen ‘hoogstaand genetisch onderzoek’ naar deze populaties. 

Dit merk je als bezoeker (hallo oliduct!)

Diergaarde Blijdorp wordt de komende jaren stap voor stap aangepast, zodat het park steeds beter aansluit op de doelen uit het masterplan. Zo kunnen we straks dankzij virtual reality ervaren hoe de natuurlijke leefomgeving van wilde dieren in de loop der jaren veranderd is. En: er komt een heus ‘oliduct’ door het park heen. Daardoor wordt het leefgebied van de olifanten groter en komen bezoekers op meer plaatsen oog in oog met ze te staan. Ook komen er verbindingen tussen verschillende verblijven, zoals die van de Sumatraanse tijger en de Aziatische leeuw, die de leefgebieden groter én afwisselender maken.

Het Blijdorp Beehouse en de vernieuwde Rivièrahal

Het personeel krijgt het ‘Blijdorp Beehouse’: een duurzame en volledig circulaire ontmoetingsplaats. De monumentale Rivièrahal is na renovatie een laagdrempelige ontmoetingsplek waar ‘de connectie met natuur, duurzaamheid en groen voelbaar en tastbaar zijn’. Een plek die je ook kunt afhuren voor lezingen en andere evenementen. Diergaarde Blijdorp kijkt naar mogelijkheden om de Rivièrahal toegankelijk te maken buiten de openingstijden van het park.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant