Leerlingen van basisschool Het Spectrum in Nesselande met  in het midden (v.l.n.r.) Eline de Klerk (leerkracht), Ada Albrechts (ROV Zuid-Holland) en Marjon Kaper (ANWB). Foto: Arnaud Roelofsz
Leerlingen van basisschool Het Spectrum in Nesselande met in het midden (v.l.n.r.) Eline de Klerk (leerkracht), Ada Albrechts (ROV Zuid-Holland) en Marjon Kaper (ANWB). Foto: Arnaud Roelofsz

Basisschool Het Spectrum in Nesselande gaat voor veilig en wint het ANWB Verkeersplein

Algemeen 801 keer gelezen

Rotterdam - De winnaar van de actie ‘een ANWB Verkeersplein voor een schoolplein’ in de provincie Zuid-Holland is basisschool Het Spectrum in Rotterdam-Nesselande. Vandaag werd het ANWB Verkeersplein feestelijk geopend in het bijzijn van alle leerlingen, Marjon Kaper van de ANWB, Eline de Klerk (leerkracht basisschool) en Ada Aalbrecht (projectleider ROV Zuid-Holland).

Kinderen zijn kwetsbaar op de fiets. Ze zijn nog volop in ontwikkeling en kunnen verkeerssituaties vaak nog niet goed inschatten. Om veilig aan het verkeer te kunnen deelnemen, moeten kinderen goed leren fietsen. In de praktijk betekent dat heel veel meters maken.

“De verkeersveiligheid rondom de school is matig. Er is veel verkeer en er zijn drukke wegen, waardoor soms onveilige situaties ontstaan. Veel leerlingen worden door hun ouders met de auto gebracht”, zegt Eline de Klerk, leerkracht basisschool Het Spectrum. “Door onze autovrije weken maken wij kinderen bewust van het verkeer rondom onze school. Een verkeersplein is welkom, omdat kinderen dan beter de verkeersregels leren en toepassen. Het opdoen van kennis en ervaring in het verkeer is voor kinderen van belang.”

Oefenen met verkeerssituaties

Om basisschoolleerlingen veilig te laten oefenen met verkeerssituaties heeft de ANWB ‘het ANWB Verkeersplein’ ontwikkeld. Hiermee kunnen kinderen onder begeleiding van een leerkracht ervaring opdoen met verschillende verkeerssituaties in een veilige omgeving. Zodat ze straks goed voorbereid de weg op kunnen.

Het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid (ROV) Zuid-Holland heeft dit jaar zes extra ANWB Verkeerspleinen mogelijk gemaakt. Zuid-Holland bestaat uit zeven regio’s, in elke regio heeft dit jaar een basisschool een ANWB Verkeersplein gewonnen. In oktober ontvangen de andere winnende scholen een ANWB Verkeersplein. 

De actie is een initiatief van het ANWB Fonds. In totaal hebben bijna 400 scholen uit heel Nederland zich voor deze actie aangemeld en 100.000 mensen hun stem uitgebracht. In iedere provincie wordt één schoolplein door de ANWB omgetoverd tot een verkeersplein.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant