De pilaren blijven toch nog even zoals ze nu zijn. Foto: De Havenloods
De pilaren blijven toch nog even zoals ze nu zijn. Foto: De Havenloods

Schilderingen op pilaren tussen Maashaven en Rijnhaven verdwijnen na storm van protest tóch (nog) niet

Algemeen 5.189 keer gelezen

Rotterdam - De schilderingen op de 18 pilaren onder het metroviaduct tussen Maashaven en Rijnhaven worden niet overgeschilderd. Nog niet in ieder geval. De gemeente onderzoekt de mogelijkheden om de kleurrijke pilaren toch gewoon te behouden zoals ze nu zijn. De dreiging dat ze komende maandag weer grijs zijn is daarmee verdwenen.

Sinds woensdag bekend werd dat de schilderingen op de 18 pilaren onder het metroviaduct tussen Maashaven en Rijnhaven zouden gaan verdwijnen, was er een storm van verontwaardigde en teleurgestelde reacties los gekomen. Initiatiefnemer Foundation Mesh zou de schilderingen na vijf jaar over laten schilderen en onderzoekt ondertussen samen met de gemeente de mogelijkheden voor een nieuw kunstproject op de pilaren.

Wat vliegt de tijd

Vrijwel niemand zag aankomen dat het project met de kleurrijk beschilderde pilaren deze week na vijf jaar tot een einde zou komen. Alleen stadsgids Anne-Marie Ros had het opeens in de gaten ‘Oh nee, wat vliegt de tijd’, schrok ze. Ze besloot dat ze afscheid van de kunstwerken wilde nemen en seinde De Havenloods in. ‘Omdat ik me er zo betrokken bij voel, organiseer ik zaterdag om 15.00  uur een afscheidswandeling. Op eigen titel. Mensen mogen betalen wat ze willen betalen, maar het belangrijkste zijn de herinneringen en de foto’s die we gaan maken.’

Lees verder onder de foto.

Dat afscheid lijkt nu wellicht niet nodig. Na alle reacties heeft de gemeente besloten er nog eens over na te gaan denken. ‘We zijn er nog niet uit en gaan toch nog de mogelijkheden bekijken om de pilaren zo te laten als ze nu zijn’, aldus de gemeente. Er is dan vooral geld nodig voor het onderhoud van de kunstwerken. De grijze verf die voor komende maandag al klaar stond, kan in ieder geval weer terug het magazijn in. 

Kleurrijke pilaren

Na het bericht op dehavenloods.nl werden deze week opeens veel meer mensen wakker. Want in vijf jaar tijd zijn veel mensen gehecht geraakt aan de kleurrijke pilaren. De grijsheid van voor die tijd ziet vrijwel niemand zitten. Er kwam een steunverklaring van stichting Alacritas die honderden keren werd ondertekend en op social media reageerden massaal verontwaardigde mensen. Vandaag heeft GroenLinks vragen aan het stadsbestuur gesteld. ‘Kan de wethouder verzekeren dat, indien de huidige kunstwerken niet kunnen worden behouden, er nieuwe, vergelijkbare kunst voor terugkomt?’, is één van de vragen. Wethouder Vincent Karremans liet zelf gisteren op twitter weten: ‘Ik ben er mee bezig.’ Al die zaken hebben nu geleid tot uitstel, of afstel, van het overschilderen.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant