Op zoek naar een extra zakcentje worden vuilnisbakken in de stad de laatste tijd lukraak omgekieperd. Foto: @ChefLittleC1
Op zoek naar een extra zakcentje worden vuilnisbakken in de stad de laatste tijd lukraak omgekieperd. Foto: @ChefLittleC1

Statiegeldjagers kieperen vuilnisbakken om op zoek naar flesjes en blikjes: ‘Mijn hemel, dit is het omgekeerde beoogde effect’

Algemeen 3.377 keer gelezen

Rotterdam - Dat hadden we niet verwacht, dat het invoeren van statiegeld op blikjes en flesjes soms juist voor méér troep op straat zou zorgen. Op zoek naar een extra zakcentje worden vuilnisbakken in de stad de laatste tijd lukraak omgekieperd om de flesjes en blikjes makkelijk tussen het afval uit te kunnen vissen.

‘Mijn hemel, dit is het omgekeerde beoogde effect’, twitterde Daan van der Vorm vandaag via zijn account @ChefLittleC1. ‘Daklozen hebben een nieuwe hobby.’ Van der Vorm vertelt dat hij het echt vaak ziet sinds de statiegeldmaatregel is ingevoerd. "Ik loop elke dag met mijn hond door Cool en Delfshaven en zie het steeds meer. Vooral de losstaande bakken worden omgegooid. Die zijn bij de Coolhaven neergezet omdat er te weinig bakken waren. Maar ook de groene vaste bakken zijn steeds vaker het slachtoffer, er zijn blijkbaar daklozen met een speciale sleutel om die los te maken."

Ratten

Van der Vorm begrijpt het fenomeen heel goed. "Je kunt er maatschappelijk van alles van vinden, maar het dat statiegeld is voor veel mensen natuurlijk hartstikke welkom. Van de week zag ik iemand in de Witte de Withstraat lopen met een hele winkelwagen vol flesjes en blikjes. Maar het omkeren van afvalbakken levert natuurlijk wel vreselijk veel troep op. De ratten komen er op af, de meeuwen, de kraaien. En ik weet dat de gemeente z’n stinkende best hoor, maar vaak is het dweilen met de kraan open."

Rotterdam Centraal

‘Het is een opvallend en irritant fenomeen dat we eerder nauwelijks zagen bij de uitbreiding van statiegeld naar flesjes. Ook bij de vuilnisbakken op Rotterdam Centraal hebben we dit gezien’, reageert Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam. En in de Rotterdamse gemeenteraad heeft GroenLinks al voorgesteld een speciaal extra bakje, of doneerrekje aan de vuilnisbakken te doen voor de statiegeldjagers. In verschillende steden is daar al mee begonnen. Rodermans: "Rotterdam heeft vorig jaar aangekondigd om in parken te experimenteren met doneerbuizen. Waar een wil is, is een weg."

List bedenken

Een woordvoerder van Stadsbeheer laat weten dat in Rotterdam op soortgelijke maatregelen wordt gebroed: "We zijn van deze situatie op de hoogte en moeten proberen een list te verzinnen. Het is lastig om te bedenken wat hiertegen helpt, dit was niet voorzien. Daar beraden we ons nu op."

Uit de krant