Het Brabants Dorp, een nooddorp van 1941-1965 op de plaats van het huidige winkelcentrum Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Foto uit: H. Boomsma, Rotterdam zoals het was (1995).
Het Brabants Dorp, een nooddorp van 1941-1965 op de plaats van het huidige winkelcentrum Zuidplein, Rotterdam-Zuid. Foto uit: H. Boomsma, Rotterdam zoals het was (1995).
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Brabants Dorp op Zuid

Algemeen 3.028 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 31.

De eerste voorzieningen in de woningnood na de ramp van 14 mei 1940 waren de reeds vroeg in de oorlog gebouwde nooddorpen, waaronder het Brabants Dorp. Dit nooddorp verrees in 1941 en stond op de plek waar later het Ikazia ziekenhuis, Ahoy en het winkelcentrum Zuidplein kwamen. Schouwburg Zuid, de voorganger van Theater Zuidplein was tot 1966 een directe buur van de 525 noodwoningen omvattende buurtschap.
Het verdwenen nooddorp werd ooit gebouwd als gevolg van het Duitse bombardement op 14 mei 1940, waarbij 80.000 Rotterdammers huis en haard verloren. De gemeente Rotterdam liet zes nooddorpen bouwen (drie aan de Noorderkanaalweg (Drents Dorp, Utrechts Dorp en Gelders Dorp), Smeetsland in IJsselmonde en Laag Zestienhoven of Landzicht in Overschie om hen een dak boven het hoofd te geven. Het zesde van die nooddorpen was het Brabants Dorp in de polder tussen Charlois en Vreewijk.
Het Brabants Dorp bestond uit 525 stenen noodwoningen in de buurt van het Zuidplein, gedeeltelijk vervaardigd van puinmateriaal uit de binnenstad. De krappe woningen moesten uiteindelijk in de jaren zestig van de vorige eeuw plaats maken voor de bouw van het Ikazia ziekenhuis, Ahoy en het winkelcentrum Zuidplein. Een deel van de tweeduizend bewoners verhuisde naar Hoogvliet en Spijkenisse of naar een van de andere nooddorpen.
Het totaal aantal gebouwde noodwoningen stond in geen verhouding tot het aantal verdwenen woningen (24.000 bij het bombardement in 1940 en ruim 2600 woningen bij het bombardement op Rotterdam-West in 1943). Tot ver in de jaren zestig was er in Rotterdam nog een grote woningnood. Het Utrechtse, Gelderse en Brabantse Dorp verdwenen in de jaren zestig.

Het Brabants Dorp anno 1960, op de achtergrond het verzamelgebouw Rotterdam-Zuid. Foto: Stadsarchief Rotterdam.

Zie voor aflevering 30:

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant