Foto: HaLuX Visions
Foto: HaLuX Visions

Het programma van Zomer op Zuid is bekend: vier maanden lang liefst zestig evenementen

Algemeen 3.156 keer gelezen

Rotterdam - De Zomer op Zuid gaat bestaan uit liefst zestig grote en kleine evenementen. Van juni tot en met september is op allerlei plekken in Rotterdam-Zuid iets te beleven. Je kunt het dak van Winkelcentrum Zuidplein op, er komt een drijvend festivalterrein in de Maashaven, maar ook op kleinschaliger wijkniveau zijn er allerlei festivals. Zuid moet landelijk op de kaart gezet worden.

Tijdens de Zomer op Zuid is er vier maanden lang, voor iedereen, iets te beleven op Zuid. Van het 3:16 Urban Gospel Festival eind mei, tot de Rotterdam Street Culture Week in september. 

Er zijn internationale publiekstrekkers, zoals Rotterdam Architectuur Maand, met dit jaar een drijvend festivalhart in de Maashaven. In de ene bak kan worden genoten van het groen in een tijdelijk park en ven verderop kunnen bezoekers zich onderdompelen in lezingen, debatten, films en andere evenementen. Een andere bak staat volledig in het teken van urban sports zoals freerunning en calisthenics. De bakken zijn met elkaar verbonden door een loopbrug.

En de Rotterdamse Dakendagen toveren met Bovenop Zuid het dak van winkelcentrum Zuidplein om tot een openlucht art park, waar je werk van Rotterdamse kunstenaars uit Zuid kunt bekijken. Op het dak komt een knalgeel wandelpad van 850 meter. Tickets zijn vanaf 1 mei te koop op rotterdamsedakendagen.nl. Een bezoek aan Bovenop Zuid gaat 3,50 euro kosten. 

Maar er zijn ook veel lokale initiatieven, zoals familiefestival Poer Lamoer. En Bouwplaats Zuid, waar bezoekers samen werken aan een voortdurend veranderend kunstwerk. 

Salsa, hiphop, spoken word Muziek en dans zijn belangrijke pijlers van de Zomer op Zuid. Zo belooft dansfestival Shine een feestje te worden waar salsadansers de heupen losgooien. En laat urban arts festival MOTION je kennismaken met de nieuwste lichting theatermakers, spoken word-artiesten, dj’s, rappers, singer-songwriters en dansers. Levels gaat verrassen met pop up-concerten van lokaal talent in de wijken. Zomer op Zuid sluit af met de Rotterdam Street Culture Week in september.

Renske Satijn, directeur van Rotterdam Festivals: “Op Zuid is zóveel culturele kracht dat een weg naar buiten zoekt. Het is een stuk stad dat barst van de potentie en ambitie, een plek waar het stroomt. Met de Zomer op Zuid nodigen we iedereen uit dat te beleven.”

Wethouder Said Kasmi kijkt nu al met trots naar de komst van de Zomer op Zuid. “Zo’n veelheid en diversiteit aan programma krijg je alleen van de grond als veel partijen elkaar weten te vinden, verbinden én versterken. Daarom een groot compliment aan al die cultuurmakers, artiesten, instellingen, bewoners en betrokkenen die samen met Rotterdam Festivals en de gemeente optrekken om van Zomer op Zuid een groot succes te maken. Het geeft nieuw talent een podium, maakt experimenten zichtbaar en versterkt de sociale en culturele verbindingen ín Rotterdam.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant