Sinds 2008 is het licht van de vuurtoren op de eerste Maasvlakte gedoofd. Foto: liftintermediair.nl
Sinds 2008 is het licht van de vuurtoren op de eerste Maasvlakte gedoofd. Foto: liftintermediair.nl

Vuurtoren Vereniging aan gemeente: roep de unieke vuurtoren op de Maasvlakte definitief uit tot gemeentelijk monument

Algemeen 1.491 keer gelezen

Rotterdam - De Nederlandse Vuurtoren Vereniging maakt zich in toenemende mate zorgen over de staat van de vuurtoren op de eerste Maasvlakte.  De vuurtoren is sinds 31 oktober 2008 gedoofd en krijgt momenteel niet het onderhoud die hij zou moeten krijgen, zo schrijft de vereniging deze week in haar brandbrief aan het College. 

De unieke vuurtoren is met 62 meter de hoogste vuurtoren van Nederland en is tevens de laatst gebouwde vuurtoren, uit 1974, in ons land.
Ook cultuurhistorisch gezien is de vuurtoren een zeer waardevol object. Hij markeerde ooit de haven waar Rotterdam groot door is geworden.

Het Cuypers Genootschap heeft, in samenspraak met de Nederlandse Vuurtoren Vereniging, al op 4 november 2018, ruim vier jaar geleden dus, het College verzocht om deze vuurtoren te beschermen als gemeentelijk monument.
In reactie hierop kreeg de vuurtoren in juli 2019 de status ‘Voorlopige aanwijzing kustlicht aan de Europaweg 925 als gemeentelijk monument’. Echter, tot op heden is hierover nog steeds geen definitief besluit genomen.

Dit is des te zorgwekkender omdat de Nederlandse Vuurtoren Vereniging ook geluiden hoort over de aanleg van een mogelijk treintracé over de locatie van de vuurtoren.

De vereniging hoopt binnen afzienbare tijd uitsluitsel van het College te ontvangen over de stand van zaken van de aanvraag van de monumentenstatus en de toekomst van de (locatie van de) vuurtoren, die momenteel niet het benodigde onderhoud krijgt.
“De betonrot neemt in snel tempo toe. Inmiddels heeft de vuurtoren ook geen functie meer als radartoren. Zonder nieuwe bestemming of toekomstplan, zal deze vuurtoren bouwkundig verslechteren en op termijn verloren gaan”, zo waarschuwt de Nederlandse Vuurtoren Vereniging in haar brandbrief.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant