Aan de slag! Foto: Ivo Rodermans
Aan de slag! Foto: Ivo Rodermans

Vuilniszakken vol! Kastjes met gratis snoeischaren en afvalgrijpers worden goed gebruikt

Algemeen 853 keer gelezen

Rotterdam - De kasten met gratis leengrijpers op de Spoordijk in Spangen worden goed gebruikt. Gevulde vuilniszakken worden door gebruikers netjes aan de Horvathweg gezet. Ze worden aangemeld via MeldR, zodat ze opgepikt kunnen worden door Stadsbeheer. Nog beter is het natuurlijk om zakken zelf af te voeren. Op de leenkasten hangt een plattegrondje met de dichtstbijzijnde afvalcontainers.

Lees verder onder de foto’s.

De twee kasten staan aan het begin en einde van het wandelpad over de Spoordijk. De voormalige Havenspoorlijn heeft ter hoogte van Spangen plaatsgemaakt voor een ruw stuk stadsnatuur. Het voetpad begint onopvallend bij het Marconiplein, gaat over twee voormalige spoorbruggen en eindigt na ruim één kilometer op het parkeerterrein van Sparta nabij de Van Nelle Fabriek. Restanten van de lijn zijn nog goed zichtbaar, zoals een vervallen seinpaal, schakelkasten en het viaduct waar de spoorlijn tot 2008 was aangesloten op het hoofdnet

“Het gebied is avontuurlijk, ruig en een echte groene rafelrand”, zegt Ivo Rodermans van Zwerfie Rotterdam, initiatiefnemer van de kasten met leenmaterialen. “Je vindt er wilde bloemen, struikgewas en diverse boomsoorten, maar ook veel zwerfafval en bramenstruiken die in de zomer weelderig het wandelpad versmallen.”

De oude spoordijk wordt inmiddels goed gebruikt door avontuurlijke wandelaars, hardlopers en mensen die de hond uitlaten. Bewoners uit de wijken zijn in de afgelopen jaren steeds meer gaan doen om de natuur mooi en schoon te houden. “Een heel actieve bewoner heeft bijvoorbeeld zelf afvalbakken neergezet en een picknickbank in het gebied neergezet”, zegt Rodermans.

Onder de titel ‘Ontdek de SCHOONheid’ organiseert Zwerfie Rotterdam, waar Rodermans de kartrekker van is, samen met de Groene Connectie, Natuurlijk Spangen, en de Roze Brigade met regelmaat cleanups in het groengebied. Ook zijn er soms vrijwilligersdagen vanuit Natuurlijk Spangen om het groen te onderhouden en bijvoorbeeld bomen aan te planten en de biodiversiteit op de Spoordijk te vergroten.

Toch moet er volgens Rodermans nog een tandje bij en heeft hij daarom de kasten met leenmaterialen neergezet, met steun van de samenwerkende organisaties op de Spoordijk. “Ondanks het beheer dat er al is, ontstaat er toch snel vervuiling en lukt het niet goed om de Spoordijk schoon te houden. Ook groeit gedurende het seizoen het wandelpad nagenoeg dicht door woekerende bramenstruiken”, zegt Rodermans, die de oplossing zoekt bij gebruikers van het wandelpad. “Tijdens je wandeling even iets opruimen of een overhangende tak afknippen is een kleine moeite en kost nauwelijks extra inspanning of tijd. Wij willen gebruikers van het gebied met de leen-materialen verleiden tot zelfbeheer. Met de kasten slaan wij de brug tussen jeukende handen en daadkracht.”

In de twee kasten hangen snoeischaren, afvalgrijpers, afvalringen en vuilniszakken. Bij de kasten komt een infopaneel met uitleg. Daarop staan ook de locaties van de dichtstbijzijnde afvalcontainers. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant