De Bijenkorf Beeldengroep. De onthulling van de Bijenkorfsteen staat gepland op Open Monumentendag 9 september. Foto: roterodamum.nl
De Bijenkorf Beeldengroep. De onthulling van de Bijenkorfsteen staat gepland op Open Monumentendag 9 september. Foto: roterodamum.nl

Monumentale Bijenkorf Beeldengroep komt in 2023 terug op de Coolsingel

Algemeen 2.138 keer gelezen

Rotterdam - Er is goed nieuws: de financiering voor de restauratie en herplaatsing van de Bijenkorf Beeldengroep is rond! Na jaren van voorbereiding wordt de terugkeer van het monumentale reliëf ‘De werkende mens’ van Hendrik van den Eijnde naar de Coolsingel in 2023 gerealiseerd. De onthulling van de Bijenkorfsteen staat gepland op Open Monumentendag 9 september.

In januari 2023 starten de restauratiewerkzaamheden en zal Meesters In de Bijenkorf Beeldengroep stevig onder handen nemen, zodat die weer decennia meekan. Volgens de beoogde planning worden voor de bouwvak alle voorbereidende werkzaamheden aan de Coolsingel afgerond. De betonnen fundering – die vier weken droogtijd nodig heeft – kan dan uitharden, voordat het reliëf wordt teruggeplaatst in Rotterdam.

Lees verder onder foto.

Het ontwerp van de sokkel is van Jan Konings. Visualisatie: Frans Blok/ 3Develop

Niet meer weg te denken
Het huidige gebouw van warenhuis De Bijenkorf is niet meer weg te denken uit het straatbeeld van Rotterdam. Toch denken veel oudere Rotterdammers met nostalgie terug aan het prachtige glazen ‘Magazijn De Bijenkorf’ van architect Willem Dudok dat voor de oorlog op de Coolsingel stond. Aan de gevel van dit gebouw prijkte van 1930 tot 1960 de bijzondere beeldengroep.

Dit gevelkunstwerk, getiteld De werkende mens, is vervaardigd door beeldhouwer Hendrik van den Eijnde in opdracht van de Bijenkorf. De beeldengroep geeft een heroïsch beeld van hoe de koopwaar van over de hele wereld per stoomtrein, oceaanstomer en vliegtuig werd aangevoerd naar het luxe warenhuis. De andere kant van het kunstwerk geeft een stoet figuren weer die van heinde en ver goederen aanvoeren.

Helaas is het warenhuis door oorlogsgeweld gedeeltelijk verwoest en werd het later helemaal gesloopt toen het warenhuis een nieuw pand kreeg, iets verderop op de Coolsingel. De gevelsteen is – wonder boven wonder – het enige overblijfsel. Het is dan ook terecht dat dit unieke kunstwerk terug komt nabij de plek waar het oorspronkelijke oude Bijenkorfgebouw ooit stond: prominent op de vernieuwde Coolsingel.

Kunstenaar
De beeldengroep is ontworpen door Hendrik Albertus van den Eijnde (1869-1939). Hij werd vooral bekend als beeldhouwer van monumenten en gevelversieringen aan woonhuizen en bedrijfsgebouwen maar ontwierp ook meubels en was een bekend tekenaar en graficus.

De geboren Haarlemmer gaf leiding aan het beeldhouwersatelier waar onder andere Hildo Krop en Anton Rädecker werkten. Hij heeft beelden vervaardigd voor o.a. de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, het Scheepvaarthuis in Amsterdam, het voormalige hoofdpostkantoor, nu bibliotheek in Utrecht. Zijn werk loopt parallel met de bloeitijd van de Amsterdamse School.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant