Rob van 't Hof en Robert van der Kroft op hun gezamenlijke tentoonstelling. Foto: Annette de Bus
Rob van 't Hof en Robert van der Kroft op hun gezamenlijke tentoonstelling. Foto: Annette de Bus

Rob van ‘t Hof en Robert van der Kroft: Rotterdammers in de wind

Algemeen 1.144 keer gelezen

Rotterdam - In galerieWind op het Noordereiland is een bijzondere expositie geopend. Striptekenaar Robert van der Kroft exposeert er samen met schilder Rob van ’t Hof. “We kennen elkaar uit het muziekcircuit”, licht Rob toe. “Robert speelt in een band DIT en de zangeres Tamara is mijn dochter. Toen Ellen Wind mij voorstelde om samen met een andere kunstenaar te exposeren, leek het me leuk om Robert daarvoor uit te nodigen.”

Door Annette de Bus

Robert van der Kroft is vooral bij stripliefhebbers bekend. Hij tekende onder meer strips voor de Donald Duck, was medeoprichter van het blad De Vrije Balloen en tekende voor het blad Claire. Maar hij is vooral bekend om zijn strip Sjors en Sjimmie, die hij overnam van striptekenaar Jan Kruis. 

Inmiddels tekent Robert een stuk minder. Af en toe een opdracht voor een bedrijf, soms op verzoek een poster of een boekcover. En vooral voor zijn plezier, tekenen zit nu eenmaal in het bloed. Maar het merendeel van zijn tijd besteedt hij nu aan de viermansband DIT. “Heerlijk om te doen en in vergelijking met mijn tekenwerk is het mooie van de optredens dat je direct feedback terug krijgt van de zaal. Tekenen is eenzamer, je hoort pas later hoe je werk bevalt.“

Op de expositie in de galerie op het Noordereiland hangen enkele van zijn strips, losse tekeningen en boekcovers. Ook staat er een mini uitvoering van zijn beeld dat hij maakte voor ‘Heart work heroes’, de beelden die in de coronatijd overal in de stad stonden om de mensen in de zorg een hart onder de riem te steken. 

Rob van ‘t Hof had na de Akademie van Beeldende Kunsten in Rotterdam aanvankelijk een loopbaan als grafisch ontwerper en later ontwerper van meubels en lampen en deed hij landschappelijke projecten en de inrichtging van grote tentoonstellingsprojecten. Hij schilderde af en toe voor zijn plezier. Maar toen hij in 2010 een strandhuisje kocht bij Hoek van Holland raakte hij geïnspireerd door de zee en begon daar fantasierijke schilderijen over te maken. Wie dat werk goed bekijkt ziet aan de horizon een containerschip dat beladen is in de vorm van de skyline van Rotterdam. 

De tentoonstelling ‘Rotterdammers in de wind’ is in galerieWind aan de Prins Hendrikkade 124a tot en met 29 januari 2023 te zien.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant