Archiefbeeld: ARK'er Gijs van Zonneveld laat een 'tas' met lege oesterschelpen te water. Foto: Port of Rotterdam
Archiefbeeld: ARK'er Gijs van Zonneveld laat een 'tas' met lege oesterschelpen te water. Foto: Port of Rotterdam

Platte oesters groeien hard in de Rotterdamse havens

Algemeen 1.133 keer gelezen

Rotterdam - De wilde platte oesters in de Rotterdamse Havens hebben zich dit jaar weer met succes voortgeplant. Dit blijkt uit een inspectie van de bijzondere populatie die in 2017 is ontdekt in de Margriethaven. Dat bericht Port of Rotterdam.

In juli zetten het Noordzeeteam van ARK Rewilding Nederland met Bureau Waardenburg korven uit met gerecyclede schelpen. Die zijn nu – drie maanden later – al uitgegroeid tot mini-schelpdierriffen waar al allerlei soorten in schuilen. Een snelle inspectie levert muiltjes, kokerwormen, sponzen, mosdiertjes, anemonen, mosselen, krabben en botervisjes. En heel verheugend: ‘broedjes’ van oesters zijn soms al zo groot als een twee-euromunt. ‘We krijgen het verzamelen van wild broed steeds beter in de vingers’, aldus Ernst Schrijver, zeebioloog van ARK.

Wilder maken

De wilde platte oester is bijzonder zeldzaam geworden in de Noordzee door overbevissing en ziektes, terwijl in de negentiende eeuw een kwart van de Noordzeebodem bedekt was met grote riffen van platte oesters en andere rifbouwende soorten. Schelpdierriffen hebben een belangrijke rol als paai-, broed-, rust-, schuil- en foerageerplaats voor heel veel soorten zeeleven. Om de Noordzeenatuur weer wilder, rijker en natuurlijker te maken is de duurzame terugkeer van schelpdierriffen van groot belang. Ook de Japanse oester, een exoot, vormt riffen, maar vooral in de getijdezone. De platte oester voelt zich ook thuis in dieper water. Voor natuurontwikkeling is het dus gunstig om beide soorten te hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant