Carlijn Sonneveldt is sinds een maand projectleider van het zwaar vervallen veerhuis op de kop van Schiemond. Aan de rechterkant komt een terras aan de Maas, linksboven zie je de schade van de grote stormen eerder dit jaar. "We gaan nu eerst het dak stutten en de eerste stut vieren."
Carlijn Sonneveldt is sinds een maand projectleider van het zwaar vervallen veerhuis op de kop van Schiemond. Aan de rechterkant komt een terras aan de Maas, linksboven zie je de schade van de grote stormen eerder dit jaar. "We gaan nu eerst het dak stutten en de eerste stut vieren."

Veerhuis RDM wordt schrijvershuis, waar nu ratten wonen, ontstaan straks zinnen

Algemeen 6.024 keer gelezen

Rotterdam - Eindelijk komt er weer leven in het vervallen veerhuis op de kop van Schiemond. Daar waar ooit de arbeiders van de RDM op het pontje naar hun werk stapten, ontstaan in de toekomst woorden en zinnen. Het oude veerhuis wordt een schrijvershuis. In november start de renovatie.

Door Emile van de Velde

En dus komt er eindelijk weer leven in het karakteristieke gebouwtje aan de Nieuwe Maas. Heel ánder leven dan er afgelopen jaren huisde. Het pand was eigenlijk alleen nog populair bij een stel ratten en een enkele vleermuis. De vleermuis is inmiddels verhuisd, de ratten kunnen binnenkort ook hun boeltje pakken.

Wanneer de verbouwing klaar is, durft projectleider Carlijn Sonneveldt niet te zeggen. "ik pin me niet vast op een datum, zullen we hopen op volgend jaar rond deze tijd? Eerst moet het dak gestut worden. We zijn vooral heel blij dat we kunnen beginnen. We vieren niet de eerste paal, maar de eerste stut."

Sonneveldt is nu een maand projectleider. Na zestien jaar Luxor Theater gaat ze voor stichting Droom en Daad een plek in de stad creëren waar iedereen die van taal houdt welkom is, in alle rust z’n gang kan gaan. "Of Rotterdam een schrijversstad is? Dat is een beetje een kip-en-eiverhaal. Het is nu vaak wat versprokkeld, versnipperd. Wij willen een vaste plek creëren voor alle Rotterdammers die zich met schrijven bezighouden. Dat kunnen schrijvers zijn, dichters, scriptschrijvers, spoken word-artiesten, rappers, songschrijvers, noem maar op. Ik heb een lijst gemaakt van 100 tot 150 mensen en instellingen in de stad, die zijn we aan het benaderen. Ons doel is faciliteren. En tegelijk willen we Rotterdams erfgoed behouden."

Lees verder onder de foto.


De grootste ruimte in het veerhuis wordt een horecagedeelte met onder meer een bar en een podium. Aan de achterkant komt een aanbouw voor de keuke

En dat erfgoed in Schiemond was heel erg toe aan redding. Al jaren staat het veerhuis te verpauperen. De verwilderde tuin en het verslonsde pleintje maken een vergeten indruk. En dat op één van de mooiste plekken van Rotterdam. De grote stormen van begin dit jaar deden nog een schepje bovenop de toch al desolate staat van het pand. Sonneveldt laat voorzichtig een paar ruimtes zien, veel plekken zijn te gevaarlijk om te betreden. Of overgenomen door de ratten.

Sonneveldt vertelt: "Er komt een horecagedeelte met bar, een podium en een keuken met een kleine kaart in de nieuwe aanbouw. Buiten krijgen we een terras aan het water. Verder maken we ruimtes voor workshops en op de bovenverdieping komen er schrijversruimtes, waar mensen in alle rust kunnen werken. Overdag moet hier ook echt een rustige sfeer hangen, ‘s avonds zullen er ook optredens of voordrachten zijn. Ik wil er een plek van maken voor alle mogelijke doelgroepen, voor iedereen. Ook voor kinderen bijvoorbeeld. Eerst uit Schiemond, maar later natuurlijk uit alle wijken in de stad."

Maar dat gaat dus allemaal nog even duren. Eerst gaan de architecten Donna van Milligen Bielke en Ard de Vries aan de slag met het gebouw uit 1917. Ook het pleintje en de rest van de omgeving wordt opgeknapt, buurtbewoners worden overal bij betrokken. Tegelijk met de start van die grondige renovatie gaat komende week de website veerhuisrotterdam.nl de lucht in. Het Veerhuis wordt ook de officiële naam van het schrijvershuis, dat schrijven we voortaan met een hoofdletter.

Tot de opening is dus nog even geduld nodig. Sonneveldt: "Daarom ga ik in het voorjaar alvast aan de slag met een talentontwikkelingsprogramma. Mensen kunnen zich aanmelden en wij zorgen voor coaching, werkplekken en financiële middelen. Daarbij gaat het om projecten die echt daadwerkelijk ergens in resulteren: in een boek, of een voorstelling. Geen gehobby nee."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant