De zonsverduistering tijdens het maximum, om 12:05 uur, gezien vanuit de Benelux. Klik voor een grotere versie. Beeld: hemel.waarnemen.com
De zonsverduistering tijdens het maximum, om 12:05 uur, gezien vanuit de Benelux. Klik voor een grotere versie. Beeld: hemel.waarnemen.com

Morgen kun je rond het middaguur een gedeeltelijke zonsverduistering zien

Algemeen 870 keer gelezen

Rotterdam - Rond het middaguur van dinsdag 25 oktober vindt een gedeeltelijke zonsverduistering plaats, die bij helder weer zichtbaar is in Nederland en België. De eclips begint rond 11.08 uur, en tijdens meer dan twee uur is te zien hoe een hap uit de zon eerst groter wordt, en daarna weer kleiner. 

Volgens Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com zal tijdens het maximum in onze streken ongeveer 29 tot 37 procent van de diameter en 18 tot 25 procent van het oppervlak van de zon bedekt zijn. De zonsverduistering eindigt om ongeveer 13.03 uur.

Zonsverduisteringen komen gemiddeld meer dan tweemaal per jaar voor, maar zijn steeds slechts vanuit een beperkt gebied op aarde zichtbaar. De vorige zonsverduistering die in de Benelux zichtbaar was vond plaats in 2021, en de volgende is op 29 maart 2025, waarbij circa 36 procent van de zon wordt bedekt. De volgende grote eclips in Nederland en België vindt plaats in 2026, dan is maar liefst negentig procent van de zon bedekt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant