De bielzenbankjes zijn een ode aan de trein die er ooit reed, omwonenden vrezen dat het een hangplek wordt.
De bielzenbankjes zijn een ode aan de trein die er ooit reed, omwonenden vrezen dat het een hangplek wordt.

Bewoners Van der Takstraat maken bezwaar tegen ‘bielzenbankjes’ op spoordijk achter hun huizen

Algemeen 969 keer gelezen

Rotterdam - Bewoners van de Van der Takstraat maken zich zorgen over het kunstwerk dat op dit moment op de spoordijk achter hun huizen wordt gerealiseerd. De door bewoners zelf georganiseerde en door hen gefinancierde banken die daar ooit stonden worden nu vervangen door 18 ‘bielzenbankjes’, met daaronder verlichting. Een kunstobject, dat een ode is aan het spoor dat daar ooit liep voor de trein die over de spoorbrug De Hef reed. 

Door Annette de Bus

Het idee voor dit project dateert alweer van 8 jaar geleden en het oorspronkelijke plan heeft nog wel wat wijzigingen ondergaan. Zo zou er een uitzichtpunt worden gecreëerd op het Landhoofd, ‘Balkon aan de Maas’, met uitzicht op het water. Onlangs presenteerde de gemeente het huidige plan voor de spoordijk. Er worden bankjes geplaatst, die doen denken aan de spoorbielzen van destijds. Bewoners uitten toen al hun zorg dat die bankjes te uitnodigend zouden zijn voor hangjongeren, waar de omwonenden nu al met regelmaat door wakker gehouden worden. De projectleider verzekerde dat die bankjes slechts 15 cm hoog zouden worden, wat ze ongemakkelijk en ongeschikt zouden maken om op te zitten. Dat de bankjes ook nog verlicht worden nodigt alleen nog maar meer uit en hindert de bewoners vrezen zij.

Bezwaar

Nu de bankjes geplaatst zijn, ziet het er echter naar uit dat ze toch een stuk hoger zijn en wel degelijk als zitplaats benut kunnen worden. De bewoners komen in actie en maken bezwaar hiertegen. Ze dringen er met klem op aan de bankjes op de afgesproken hoogte te plaatsen. Nu kan het nog aangepast worden immers, alle bouwmaterialen staan nog op en bij de spoordijk. 

De bewoners hebben hun bezwaren aangekaart bij de projectleider van de gemeente, de wijkraad en de gemeentelijk ombudsman. 

Uit de krant