De Delftsche Poort en Hofplein in de jaren ’30 van de 20e eeuw. Foto: nieuws.top010
De Delftsche Poort en Hofplein in de jaren ’30 van de 20e eeuw. Foto: nieuws.top010
Oh ja, zo was het!

Rotterdam van 19TOEN in beeld: Delftsche Poort

Algemeen 625 keer gelezen

Rotterdam - De geschiedenis van Rotterdam in de twintigste eeuw (19TOEN) is uiteraard niet exact in 1900 bij de eeuwwisseling begonnen. In deze rubriek laten we wekelijks een beeld van Rotterdam uit de vervlogen jaren van de 20e eeuw de revue passeren. Aflevering 10.

De Delftsche Poort was een stadspoort waarvan de laatste in 1764 werd gebouwd. Gelegen aan de Kolk en het Hofplein bij de Rotterdamse Schie (Delftsche Vaart) was het reeds de derde poort op die plaats: de voorgaande twee waren wegens bouwvalligheid gesloopt. In de jaren 30 van de 20e eeuw stond de poort in de weg: Rotterdam wilde een betere doorstroming van het toenemende verkeer. Men besloot de poort zo’n 100 meter zuidelijker te verplaatsen. In 1939 begon men hiermee. De onderbouw was in 1940 gereed, maar tijdens het bombardement in mei 1940 werden zowel dit gedeelte als de opgeslagen beeldhouwwerken beschadigd. Een jaar later werd besloten dat de poort in zijn geheel moest verdwijnen. Het restant werd in 1941 gesloopt. Enkele sierwerken werden gered.
In 1995 werd er op nagenoeg de oorspronkelijke plaats van de Delftsche Poort, aan het Pompenburg een reconstructie in staal opgericht. Rond de poort zijn enkele restanten opgesteld van de ornamenten die de oorspronkelijke poort sierden, waaronder ook de leeuw, die jarenlang is zoek geweest.

Foto: ansichtkaart, Rosier / Noorlander

Voor aflevering 9 zie:

Uit de krant