Verpleegkundig Specialist Barbara Hoskam, podcastmaker Peter van Drunen en mammachirurg Mirelle Bröker. Foto: Jasja Blanken
Verpleegkundig Specialist Barbara Hoskam, podcastmaker Peter van Drunen en mammachirurg Mirelle Bröker. Foto: Jasja Blanken
Plus filmpje

Podcast van Franciscus creëert bewustwording over borstkanker

Algemeen 1.892 keer gelezen

Rotterdam - Franciscus Gasthuis & Vlietland probeert in borstkankermaand oktober extra bewustwording te creëren over borstkanker. Om dat voor elkaar te krijgen, is één van de afleveringen van Franciscus’ podcastserie Zorg van generaties gewijd aan deze ziekte.

Mammachirurg Mirelle Bröker omschrijft in de podcast haar passie voor het vak, vertelt hoe je symptomen herkent en hoe de route van een borstkankerpatiënt in de Franciscus Borstkliniek van de locatie Vlietland in Schiedam eruitziet. “Niet iedereen weet bijvoorbeeld hoe je borstkanker kunt herkennen. Het kan zijn door een bultje, door een huidbeschadiging of doordat een tepel meer ingetrokken is. Wat we vooral willen zeggen: trek aan de bel als er iets veranderd is.” Verder raadt Bröker aan om je borsten op een vast moment in je menstruatiecyclus te checken.

In de Borstkliniek worden jaarlijks zo’n driehonderd vrouwen en tien mannen behandeld. “Hoe eerder je het vindt, hoe beter het te behandelen is.” Als de huisarts belt, kunnen mensen binnen twee dagen terecht in de kliniek. “Als het een goed behandelbare borstkanker is, moet de kanker eruit met een operatie. En daar zijn verschillende opties in: een borstsparende operatie of een amputatie.”

“Ook met een borstamputatie heb je opties”, vervolgt Bröker. “Je kunt zeggen: ik haal mijn borst eraf en ik word plat. Je kunt ook zeggen: ik krijg op een bepaalde manier weer een borst terug.” Binnen de Borstkliniek werkt Bröker intensief samen met de plastisch chirurg, die een borst kan creëren met behulp van een prothese, maar ook met lichaamseigen materiaal. “Het wisselt per persoon wat het beste past.”

Brökers passie is de best mogelijke zorg leveren. “Ik had een patiënt met een goedaardige afwijking, waarbij nog veel onduidelijkheden waren. Ze werd uiteindelijk geopereerd. Een borstsparende operatie. Ze kwam terug om te horen of het allemaal weg was, met een grote bos bloemen. Ze zei: het maakt niet uit wat de uitslag is, ik wil jullie bedanken voor de manier waarop jullie er voor mij geweest zijn. Dan ben ik heel trots op onze Borstkliniek.”

Je kunt de podcast van Franciscus Gasthuis & Vlietland vinden op Spotify en YouTube. Kijk hier:


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant