De mini-dierentuin wordt geopend door een kersenboom te planten.
De mini-dierentuin wordt geopend door een kersenboom te planten.

Hij is open! De allereerste inheemse dierentuin van Nederland!

Algemeen 2.194 keer gelezen

Rotterdam - Vanaf vandaag heeft Rotterdam de eerste echte inheemse dierentuin van Nederland. Vanochtend (woensdag 12 oktober) werd de mini-dierentuin geopend op het Afrikaanderplein. Het is een plek waar kinderen de natuur kunnen ontdekken, waar buurtbewoners kunnen tuinieren én oogsten en waar de dieren van de grote stad zich thuis moeten gaan voelen. Van de bij tot de regenworm en van de halsbandparkiet tot de mens.

Het Afrikaanderplein is al een hele bruisende plek. Met Vogelklas Karel Schot, een botanische tuin, een park, het Salomon Kalou-voetbalveldje en natuurlijk de diverse marktdagen. Nu is daar een mooi stukje bijgekomen. En groen stukje, zoals die er te weinig zijn in de grote stad. Op een stenige, kale plek naast (en voor) Verzamelgebouw ‘t Klooster hebben onder meer Diergaarde Blijdorp, Bibliotheek Rotterdam en natuurlijk kinderen uit de buurt hun eigen dierentuintje gemaakt.

Een dierentuin? Ja, maar dan anders. “Bij een dierentuin denk je aan leeuwen, tijgers en olifanten”, vertelt een medewerker van Diergaarde Blijdorp. “Die hebben we ook wel, en die hebben het in het wild vaak moeilijk. Maar óók dieren in de grote stad hebben het moeilijk. En die moeten we niet vergeten, die kunnen hier terecht.” 

De mini-dierentuin werd geopend door wethouder Said Kasmi die samen met kinderen uit de buurt een kersenboom plantte. “Er is veel te weinig natuur en groen in de stad, daarom is een plek als deze zo belangrijk. Hier kunnen kinderen zich bewust worden van de waarde die natuur voor ons heeft. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt van”, aldus de wethouder, die meteen wees op de saaie zwarte muur van het gebouw naast de tuin. “Misschien kan deze muur nog wel even opgevrolijkt worden.”

In de mini-dierentuin staan allerlei gewassen die gegeten kunnen worden. Iedereen uit de buurt mag die ook plukken, al is het wél de bedoeling dat diezelfde buurtbewoners de tuin ook bij gaan houden. Want door al die bomen en planten komen er dus ook echt dieren op de tuin af, daarom heet het een inheemse dierentuin. Dat zijn, hopelijk, veel bijen, maar net zo goed vogeltjes, wormen en allerlei andere beestjes. Over die beestjes, en de planten, kunnen kinderen ook leren op de bordjes die er staan. En in de mini-bieb kunnen ze dan meteen een leuk boekje over natuur pakken om thuis te lezen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant