Afbeelding
Column Jet Sol

‘Blijven gaan’ van Anneloek Sollart is onbeperkt Rotterdams en net zo grappig als genadeloos’

Algemeen 1.411 keer gelezen

Rotterdam - Onze columnist Jet Sol zag de film ‘Blijven gaan’ van Anneloek Sollart en was diep onder de indruk: ‘Geen Gouden Kalf, maar gouden zalf.’

‘Wat is het toch dat ik Rotterdammers vaak zo hartstochtelijk leuk vind? Terwijl ik de film ‘Blijven gaan’ van Anneloek Sollart bekeek op het Nederlands Filmfestival voelde ik grote behoefte om de oer-Rotterdamse ‘hoofdrolspelers’ luidkeels toe te juichen. 

De film portretteert een aantal oudere Rotterdammers die dezelfde sportschool bezoeken. Is dat een film waard? Reken maar! 

We zien de confrontatie die ze allemaal op hun eigen manier aangaan met ouder worden. De opstand tegen de stramheid en de weerzin tegen de rollator worden aandoenlijk en onverbiddelijk in beeld gebracht. Niet mak omrollen en je overgeven aan de zorg. Nee, rennen zo hard als je kan om daar ver weg van te blijven. Het is net zo grappig als het genadeloos is. En onbeperkt Rotterdams. Ria, ook wel Rietje in de film, heeft een natte T gelijk een moesson. De natte T die als ze praat met souplesse wordt afgewisseld met een stroom van verdriet als ze haar eenzaamheid met ons deelt. 

Leen, die inmiddels de respectabele leeftijd van 91 heeft bereikt, vecht als een Don Quichotte tegen de rollator. Hij ziet het somber in, maar voorlopig loopt ie dus gewoon nog zonder. Leen heeft zelf niet door dat ie eigenlijk nog best heel lekker gaat. Hij is de oudste Rotterdamse influencer die ik ooit gezien heb! Bij Jan wordt duidelijk wat het recept is om mentaal gezond te blijven als oudere. Dat is simpelweg blijven gaan. Hij geeft volleybal-les aan studenten, is vaak in de sportschool te vinden en laat zich niet tegenhouden door zijn gebrekkige arm. Het clubje in de sportschool is veel en veel meer dan uitsluitend een plek om te komen sporten. 

Eenzaamheid, rouw en zo lang mogelijk gezond willen blijven. Zware thema’s die zorgvuldig en liefdevol worden aangeraakt. Het belang van blijven bewegen, voor de rollator uit willen blijven lopen en gezellig samen zijn, gaan letterlijk hand in hand. De band met de jonge sportinstructeurs is zuiver en ontroerend. Het kan heus wel; voor elkaar zorgen en naar elkaar omkijken. 

Sollart had een nominatie voor een Gouden Kalf, maar haar film is het niet geworden. Wat ze wél aan de kijker geeft, is het recept tegen gebrekkig en eenzaam ouder worden. Geen Gouden Kalf, maar gouden zalf.’

Jet Sol is presentator en televisiemaker.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant