Artist impression van het toekomstige Hofplein.
Artist impression van het toekomstige Hofplein.

‘De indruk wordt gewekt dat er leugens vanuit het stadhuis worden verspreid’

Algemeen 2.482 keer gelezen

Rotterdam -  Tara Lewis en Ferrie Weeda bespreken elke twee weken de Rotterdamse politiek in hun podcast ROPOPO én in De Havenloods met ROPOPOST. Afgelopen week schreef Ferrie Weeda over persberichten, communicatie-adviseurs en vooral artist impressions die volgens Ferrie vaak een rooskleuriger beeld van de werkelijkheid geven, dan in de praktijk het geval is. Hij noemde daarbij de plannen met het Hofplein als voorbeeld. Iris van der Lee, namens de gemeente projectmanager van dat Hofplein, wil daar graag even op reageren.

Voordat je de reactie leest, kun je hier nog even het stuk van Ferrie Weeda lezen.

Dit is de reactie:

Manipulatie vanuit ons stadhuis

‘Dat is een zware aantijging in de column van Tara Lewis en Ferrie Weeda in De Havenloods van afgelopen week: ‘Manipulatieve artist impressions vanuit ons stadhuis’. Waarbij de indruk wordt gewekt dat er leugens vanuit het stadhuis worden verspreid door middel van persberichten. 

Maar echt: er worden op het Hofplein straks 150 grotendeels volwassen bomen geplant. En nee, Rotterdammers hoeven geen 30 jaar te wachten op die flinke bomen: deze staan momenteel al te groeien op de Gemeentekwekerij of elders in het land. En ja, deze bomen koelen het plein al na enkele jaren, tot een aanzienlijke verkoeling van 7 graden. En ook daar hoeven we geen 30 jaar op te wachten. Dit is netjes uitgezocht door onderzoeksbureau Arcadis. We proberen alle bestaande bomen te behouden, desnoods door ze te verplanten. Voor 10 bestaande bomen gaat dit naar verwachting niet lukken: die worden helaas gekapt. En nee, we beloven geen lieflijk parkje, we zijn ook niet op de Hoge Veluwe maar in de drukke binnenstad van Rotterdam. Dit wordt een dynamisch, druk, groen stadsplein met veel ruimte voor voetgangers. De trams blijven inderdaad rijden: wel 90 per uur. Maar de snelheid van het verkeer op het plein vermindert naar maximaal 30 km per uur. Dat vertellen we eerlijk in de talloze gesprekken die we met bewoners en ondernemers over dit plan hebben gevoerd. Dit is geen gejokkebrok of een geslepen plan van een stel spindokters vanuit een kelder onder het stadhuis. Ons projectteam werkt gewoon in de binnenstad en zoekt bewoners en ondernemers veelvuldig op. We hebben niet voor niets meer dan 8000 reacties op het plan opgehaald in Fonteingesprekken, via enquêtes en social media. ‘Koester je kritische journalist’. Ja graag, maar laat die wel eerst even de feiten checken.’

Iris van der Lee
Projectmanager Hofplein
Gemeente Rotterdam

Uit de krant

Uit de krant