De belofte: Het Hofplein wordt een groen parkje en we mogen zitten op de rand van de fontein.
De belofte: Het Hofplein wordt een groen parkje en we mogen zitten op de rand van de fontein.
Rotterdamse politiek in ROPOPOST

De manipulatieve artist impressions uit ons stadhuis

Algemeen 1.091 keer gelezen

Rotterdam - Tara Lewis en Ferrie Weeda bespreken elke twee weken de Rotterdamse politiek in hun podcast ROPOPO én in De Havenloods met ROPOPOST. 

‘Waar komt ons nieuws eigenlijk vandaan? Goede kans dat het letterlijk is overgetypt van persberichten. En dat is een probleem. Want persberichten zijn nooit objectief. Persvoorlichters en communicatie-adviseurs produceren dagelijks duizenden persberichten. Een bedrijf, politieke partij, of wethouder wordt zo rooskleurig mogelijk afgeschilderd. Perfect voorbeeld zijn de persberichten van de gemeente. Laat de alarmbellen rinkelen: op het stadhuis zitten de beste ‘spin-doctors’. Hun methodes: Slim inspelen op de actualiteit en sentiment, positieve zaken overdrijven en onwelgevallige informatie weglaten. Een manipulatieve ‘artist impression’ doet de rest.

Neem het persbericht ‘Vergroening Hofplein zorgt voor koelere binnenstad’, met de bijbehorende illustratie. De timing van dit bericht is perfect: eind augustus, aan het einde van een snikhete zomer. De belofte: Het Hofplein wordt een groen parkje en we mogen zitten op de rand van de fontein. Wie wil dat nou niet?

Maar lees goed en denk even na. Hoe verkoelend is dat plein? Bestaande bomen worden gekapt en het gras rondom de fontein verdwijnt. Pas over 30 jaar zijn de nieuwe bomen zo groot als op de illustratie. Intussen worden andere groene plekken volgebouwd: groen verdwijnt bij Parkhaven, Delftseplein, Park Pompenburg, Markthal en Stroveer.

En hoe kom je bij de fontein? De tramrails worden niet verlegd! Er is dus nauwelijks ruimte voor voetgangers. Of wil je onder die tram komen? En dan ben je eenmaal in bij die fontein, mag je dan pootjebaden? NEE. Je mag het water alleen aanraken.

Kortom: je hebt leugens, en je hebt persberichten. Koester daarom je kritische journalist.’

Uit de krant

Uit de krant