Deze week is het 60 jaar geleden dat Hoogvliet een eigen winkelcentrum kreeg. Foto: Joop van der Hor
Deze week is het 60 jaar geleden dat Hoogvliet een eigen winkelcentrum kreeg. Foto: Joop van der Hor

Winkelcentrum Hoogvliet is 60 jaar jong en laat oude tijden herbeleven

Algemeen 36 keer gelezen

Rotterdam - Op 12 september 1962 werd het winkelcentrum Hoogvliet op spectaculaire wijze geopend. Niet middels het doorknippen van een lint, maar met een oude T-Ford die het gespannen lint in tweeën reed. In die tijd reed Tom Manders, bekend als Dorus, wekelijks op televisie dus de verwachtingen waren hoog gespannen. 

Door Joop van der Hor

Echter niet de man van het welbekende lied ‘Er zaten twee motten in mijn oude jas’ (de één heet Charlotte, de andere Bas) stapte uit de hoestbui op wielen, maar de in net kostuum en ambtsketen geklede burgemeester G.E. van Walsum en zijn vrouw J.M. van Walsum- Quispel. Het enthousiasme was er niet minder onder. Uit het toegestroomde duizendkoppige publiek steeg een luid gejuich op nadat de burgemeester het winkelcentrum Hoogvliet voor geopend verklaarde.

Lees verder onder foto.


Foto: Colllectie Historische Vereniging Hoogvliet

Deze week is het 60 jaar geleden dat Hoogvliet een eigen winkelcentrum kreeg, een mini Lijnbaan met luifels en zowat alle winkels die je 15 kilometer verderop ook had; Coster herenmode, radio en televisie specialist Radio Modern, kledingzaal Piet Lap, warenhuis Galeries Modernes, lunchroom Alberts Corner, damesmode Kennedy van Dick Kolijn en snoepwinkel C. Jamin. Maar ook rasechte Hoogvlietse winkeliers maakten de overstap vanaf andere locaties en de onder hun kont afgebroken oude Dorpsdijk: Kantoorboekhandel Voskamp, damesmodezaak Au Bonne Marché, de fourniturenwinkel van Peet Hooijmans en zijn lieve vrouw en bomenridder Jeanne van der Velden, Verschuren ijzerwaren, Buitendijk rijwielen en Arnold Aijkens witgoed. Zowel de winkeliers als de dorpelingen werden er beter van, hoewel de huren van de panden ook toen niet misselijk waren. 

Lees verder onder foto.

Foto: Joop van der Hor

Onder voorzitterschap van herenkapper Ad Osterholt bloeide de Binnenban, zoals het winkelcentrum in de volksmond werd genoemd, na een korte periode van lichtelijk verval, weer helemaal op. Van heinde en verre kwamen de mensen naar het winkelcentrum om bekende artiesten te zien optreden en te genieten van de jaarlijkse grote finale van Zeskamp zonder Grenzen en het Hoogvliet Heeft Het Feest, waaraan duizenden ouderen van nu in hun jonge jaren deelnamen.

Het winkelcentrum haalde zelfs de voorpagina’s van zowat alle kranten, en een televisieploeg van de Amerikaanse nieuwszender CBS kwam naar Hoogvliet om voormalige criminele jongeren te interviewen die door de politie in een speciaal ‘Veilig Op Straat’(VOS) traject als surveillanten werden ingezet. De voormalige boefjes zorgden, onder begeleiding van o.a. wijkagent Fred Burnet voor orde en de veiligheid. Het winkelend publiek moest er wel aan winnen en ook premier Wim Kok kwam een kijkje nemen. 

Vanaf 17 september en daarna elke zaterdagmiddag tot eind oktober is in winkelpand Binnenban 23 een foto-expositie van de Historische Vereniging Hoogvliet te zien waarbij oude tijden worden herbeleefd.

Uit de krant

Uit de krant