Foto: Paul Kampman Fotografie
Foto: Paul Kampman Fotografie

‘Onze droom? Alle Rotterdamse vrouwen financieel onafhankelijk!’

Algemeen 1.140 keer gelezen

Rotterdam - Donderdagmiddag 1 september vierde de Rotterdamse afdeling van Tesselschade haar 150-jarig bestaan. Tesselschade is de eerste en oudste vrouwenvereniging van Nederland. De vereniging helpt met haar studiefonds om vrouwen economisch zelfstandig te worden. En te blijven. ‘Onze droom? Alle Rotterdamse vrouwen financieel onafhankelijk!’

In een gezellig vol Verhalenhuis Belvédère kwamen leden, (oud)studentes, vertegenwoordigers van scholen, fondsen en netwerkpartners bijeen om dit 150 jaar bestaan te vieren. Een hoogtepunt was het optreden van Corry Brandel in haar rol als Rotterdamse Toos. Zij vertelde op onnavolgbare Rotterdamse wijze hoe nodig een fonds als Tesselschade nog is. Toos vroeg de aanwezige studentes te vertellen wat de steun van Tesselschade voor hen betekent. Wat er gebeurt als een fonds achter je gaat staan waardoor je kan studeren. Enkele oud-studentes vertelden daarbij in wat voor mooie banen zij nu werkzaam zijn, zoals in de zorg, het onderwijs en bij de Rijksoverheid.

Natuurlijk werd stil gestaan bij de Rotterdamse geschiedenis van Tesselschade door de jaren heen. Tesselschade werd in 1872 opgericht om ’’verarmde zusters uit de gegoede stand een kans te bieden om zelf een inkomen te verwerven door het verkopen van een handwerk’’. Dat gebeurde rond 1900 in de depots op de Vischsteeg en later op de Witte de Withstraat, waar allerlei handwerkproducten werden verkocht. Met deze verkoop werden handwerksters ondersteund om in hun eigen brood te voorzien. In Rotterdam was de impact van de Tweede Wereldoorlog en het bombardement groot. Allereerst het verdriet: van het depot aan de Witte de Withstraat was alleen nog maar een bosje gesmolten breinaalden over. Maar je zag ook de veerkracht: in november 1940 werd alweer een nieuw depot aan de Westersingel geopend. De bekende winkel aan de Lusthofstraat kwam natuurlijk ook voorbij, deze winkel sloot in 2013. 

Samen sterk

Tesselschade Rotterdam helpt studenten, herintreders en andere vrouwen die om uiteenlopende redenen hun studie niet zelf kunnen betalen. Met geld. Met advies. Met een goed gesprek. Met haar netwerk. Diverse Rotterdamse organisaties richten zich op het versterken van de positie van vrouwen. Tesselschade Rotterdam trekt graag met ze op, zoals met Mama Taxi , Stichting Mano en Dress for Success. De afdeling draait volledig op de inzet van vrijwilligers, op giften (ANBI-status) en de contributies (15euro per jaar) van haar leden. 

Meer weten? Kijk op www.tesselschaderotterdam.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant