Anneke, Ellen, Jan-Joost en Karin van de Kralingse 'Schoonmaakbende'. .
Anneke, Ellen, Jan-Joost en Karin van de Kralingse 'Schoonmaakbende'. .

Jan-Joost vond dat het een klerezooi was in zijn buurt en besloot daar iets aan te doen

Algemeen 1.383 keer gelezen

Rotterdam - Jan-Joost de Man (66) woont in Kralingen, aan de Jericholaan. Hij is geboren en getogen Rotterdammer en werkt als communicatieadviseur/journalist. In coronatijd werkte hij veel thuis en toen pas viel het hem goed op: ‘Wat is het hier eigenlijk een klerezooi, daar ga ik iets aan doen!’ Hij kocht een grijper, begon met dagelijks vuilrapen in zijn eigen laan en doet dat nog steeds. Na een half uur ziet het er weer (eventjes) toonbaar uit. 

Op de doorgaande weg, tussen Oudedijk en Kralingse Plas, wordt veel afval op straat en in de middenbermen gegooid. Dat gooit Jan-Joost allemaal in de vuilcontainer. Peuken raapt hij zorgvuldig op. Recent onderzoek wijst uit dat elke peuk vijf liter water kan vervuilen. Het stemt hem tevreden dat hij al enkele duizenden liters water ‘gered’ heeft. Zijn opruimmotivatie: ‘Als je je ergens aan stoort, moet je er iets aan doen’. Opruimen doet hem goed en het is zeker geen vervelend klusje. Regelmatig staat hij met kaplaarzen aan in het water langs de Oudedijk om drijvende rommel te verwijderen. 

Geklaag van passanten over troep wil hij niet horen, zijn motto is: ‘Zodra het op straat ligt is het van ons allemaal, dus doe er wat aan’. Om op straat neergekwakt huisraad en grofvuil te melden gebruikt Jan-Joost altijd de gemeentelijke MeldR app. Hij is tevens adoptant van ondergrondse vuilcontainers en heeft een sleutel om verstoppingen te verhelpen. De gemeente gaf hem een fijn pakket: professionele grijper (Streetmaster Pro), vuilniszakken, ring en handschoenen. 

Sinds kort doen buren met hem mee en bestaat de ‘Schoonmaakbende’ in zijn laan. Eens per maand houden ze een gezamenlijke opruimactie. De groep wordt gesponsord door Opzoomer Mee. Via de wijkregisseur zou hij de Bosdreef tijdelijk deels willen afsluiten voor opruimacties door vrijwilligers. Wat daar langs de kant van de weg ligt – door automobilisten uit hun raampjes gekieperd – tart elke beschrijving. 

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. HelemaalGroen telt in Rotterdam 187 deelnemers die dit jaar 701 kilometer opschoonden, waarvan 141 door Jan-Joost.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant