Afbeelding
Kinderombudsman

Kinderombudsman Rotterdam vraagt zich af: Spelen! Doet elk kind mee?

Algemeen 33 keer gelezen

Rotterdam - De vakantie is weer begonnen. Er is weer heerlijk vrije tijd. En als je geluk hebt, ga je op vakantie! Het recht op spelen is een kinderrecht, wist je dat? Ik heb dat altijd een beetje vreemd gevonden. Waarom moet daar een speciaal recht voor zijn? Iedereen in Nederland kan toch gewoon spelen?!

In het Kinderrechtenverdrag staat dat ieder kind recht heeft op rust en vrije tijd. En ieder kind heeft het recht om te spelen. Dus nu weet je wat je tegen je ouders kan zeggen als je naar school moet: “ik heb recht op vrije tijd!” En jouw gemeente moet er voor zorgen dat dat spelen voor ieder kind mogelijk is.

Kan iedereen meespelen?
Veel kinderen spelen op straat of in de speeltuin. Ik sprak de afgelopen maanden met veel kinderen met een beperking en hun ouders. Deze kinderen zitten in een rolstoel of hebben bijvoorbeeld een verstandelijke beperking. En die vertellen mij dat zij niet gewoon kunnen meedoen in de speeltuin. En dat vinden ze heel vervelend, omdat ze zo ook geen nieuwe vrienden kunnen maken.

Waarom kunnen ze niet meespelen? Omdat je een speelapparaat alleen op kan met een touw. En dat is lastig als je niet goed kan bewegen. Een trappetje zou dan helpen! Of omdat de apparaten alleen voor kleine kinderen zijn. Terwijl jongeren met een verstandelijke beperking ook graag op het klimrek willen. Maar ze passen niet door de spijlen. Die zijn te klein voor hen.

Speeltuinen zijn slecht toegankelijk
Uit onderzoek blijkt dat 9 van de 10 speeltuinen niet geschikt zijn voor kinderen met een beperking. Ik wist niet dat het zo slecht gesteld is met speeltuinen in Nederland. En dat terwijl gemeenten ervoor moeten zorgen dat ieder kind kan spelen. Voor kinderen met een beperking moeten gemeenten zelfs nog iets extra’s doen. In het VN Verdrag Handicap staat dat gemeenten moeten zorgen dat kinderen met een beperking gewoon moeten kunnen meedoen. Net als kinderen zonder beperking.

Ik was dan ook heel verbaasd dat onlangs een oproep van de gemeenteraad om een paar speeltuinen op Zuid aan te pakken, werd afgewezen! Het is geen keuze om speeltuinen toegankelijk te maken, maar een plicht voor de gemeente!

Hoe is dat bij jou in de wijk?
Ik ben benieuwd hoe dat bij jou in de wijk is. Kunnen kinderen met een beperking gewoon meedoen in de speeltuin? Kees* liet mij zijn speeltuin zien, die was net vernieuwd. Maar hij kan niet meedoen. Met zijn rolstoel komt hij vast te zitten in de boomschors op het pad! Daar had zijn gemeente bij de aanleg niet over nagedacht.

Oproep!

Maak jij voor mij deze zomer een rondje door de wijk? Stuur me foto’s van speeltuinen waar niet iedereen kan meedoen. Zet erbij wat er aan de hand is en waar het is. Dan gaan we er samen mee aan de slag!

Je kan je bericht sturen naar: info@kinderombudsmanrotterdam.nl of appen naar 06 58 07 35 80. 

Uit de krant

Uit de krant