Foto: Gemeente Rotterdam
Foto: Gemeente Rotterdam

Gemeente Rotterdam wint belangrijke rioolprijs

Algemeen 1.659 keer gelezen

Rotterdam - De online tool FATracker van de gemeente Rotterdam en Deltares is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot innovatie van 2022 op gebied van riolering en stedelijk waterbeheer. De RIONEDdag is het jaarlijkse congres van de professionals op gebied van stedelijk waterbeheer bij gemeenten, waterschappen en bedrijven. 

Vet in de riolering en rioolgemalen is een groot probleem voor rioolbeheerders. Het hoopt op en zorgt voor verstoppingen, verwijderen is dan een kostbare en vieze klus. De FATracker is een online tool gebaseerd op een machine-learning algoritme die de (vet)drijflaagvorming (real-time) monitort en de beheerder helpt bij het opstellen van schoonmaakstrategieën (kostenbesparend, minder pompstoringen) maar ook helpt bij het voorkomen en/of beperken van de drijflagen.

Lees verder onder de foto:


Foto: Gemeente Rotterdam

‘Gezien de uitdaging waar we voor staan is het winnen van deze prijs zeker iets om trots op te zijn!’ vindt Ronald van Kampen, beheerder van de Rotterdamse riolen. ‘Het Rotterdams rioolstelsel wordt steeds meer geteisterd door vet. Dit vet stolt in de riolering en komt uiteindelijk in het bassin van het gemaal terecht waar het een steeds groter wordende drijflaag vormt. Hierdoor ontstaan pompstoringen en moeten de onderhoudsmedewerkers steeds vaker de pompen en het bassin schoonmaken. Dit is een kostbare maar ook zeer vieze taak. Door de drijflaag te monitoren met de fattracker zien we hoe deze ontstaat en kunnen we maatregelen treffen om te voorkomen dat die drijflaag ook daadwerkelijk gevormd wordt. Deze test hebben we uitgevoerd met gemaal Pretorialaan in Rotterdam-Zuid. Dit gemaal is een van de meest vervuilde gemalen van Rotterdam wat vet betreft. We zagen dat met het veranderen van de in- en uitslagpeilen er meer beweging kwam in het afvalwater en hierdoor de drijflaag afnam en nog beter: zich veel minder snel vormde! Hierdoor hoeven we minder schoon te maken. Wat niet alleen veel geld bespaart, maar ook minder vies werk oplevert voor onze medewerkers. Deze prijs bewijst maar weer dat de gemeente Rotterdam koploper is op het gebied van het verwerken van stedelijk afvalwater.’ 

Zijn collega Alex Duinmeijer van het Ingenieursbureau van de gemeente sluit zich hierbij aan: “We zijn heel blij met de RIONEDinnovatieprijs. De reacties na afloop waren ook heel leuk. Veel mensen waren nieuwsgierig en geïnteresseerd. Deze prijs zal ook de gemaalbeheerder van Rotterdam, Ronald van Kampen, goed doen. Hij heeft ons ontzettend geholpen met faciliteren. En dank aan Stichting RIONED dat jullie door middel van deze prijs innovaties faciliteren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant