Dungelman aan het Beursplein.
Dungelman aan het Beursplein.

Doek valt voor schoenenwinkel Dungelmann na 122 jaar

Algemeen 1.937 keer gelezen

Rotterdam - Na 122 jaar stopt schoenenwinkel Dungelmann ermee. Al in 2019 werd Dungelmann failliet verklaard. “Er waren direct veel partijen die aangaven de winkels over te willen nemen, en er is gekeken naar een doorstart”, staat op de website te lezen. “Echter is deze er nooit gekomen en is het Dungelmann tijdperk volledig voorbij.”

Dungelmann Schoenen bestond sinds 1900, toen begon dhr. P.J.A. Dungelmann een schoenenwinkel in Rotterdam. Dit besloot hij toen het steeds gebruikelijker werd schoenen te vervaardigen in een fabriek in plaats van met de hand. De collectie beperkt; bandschoenen, veterlaarsjes en molières waren verkrijgbaar in het bruin of in zwart. De ontwikkeling van deze zaak ging snel en binnen een paar jaar waren er drie winkels in Rotterdam.

In 1919 kreeg hij de mogelijkheid een groot pand in het centrum van Rotterdam te kopen, waardoor de drie oude winkels kwamen te vervallen.

De tweede generatie

Eind jaren ’30 kwamen de twee zoons Hans en Sjef in het bedrijf te werken. Zij opende een zaak in Den Haag, waar Sjef vanaf oktober 1937 werkzaam was. Dhr. Dungelmann trok zich langzaam terug, en zijn zoons kregen de leiding. 

In 1940 werd het pand in Rotterdam volledig weggevaagd door het bombardement, waardoor er tijdelijk een ander pand geopend moest worden. Dit waren echter lastige jaren, omdat er een tekort was aan alles. Na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuw pand geopend, vlakbij de plek waar het oude pand gestaan heeft.

Einde samenwerking

In 1960 besloten Hans en Sjef om niet meer samen te werken, maar afzonderlijk de winkels voort te zetten. Hans bleef in Rotterdam, Sjef in Den Haag. Hij opende vervolgens ook een winkel in Amsterdam. Vervolgens kwam er 1964 een medewerker bij. Jos, de zoon van Sjef, had verschillende stages gehad in het buitenland en wilde nu graag beginnen aan het echte werk.

Daarnaast was er ook meer belangstelling voor producten uit het buitenland, waardoor er een nieuw tijdperk aanbrak als het om schoenen ging. In de jaren ’60 kwam de plateauzolen en bolle neuzen op de markt, en later ook de hoge laarzen en loafers in de jaren ’70. In de jaren ’80 zag je vervolgens vooral pumps, en later korte laarsjes. In 1977 nam Jos vervolgens het bedrijf over, omdat Sjef ermee stopte. In Rotterdam werd de zaak overgenomen door de zoons van Hans.

Einde generaties Dungelmann

In 1992 komt er een einde aan de drie generaties, want de zaken worden overgenomen door Geert van de Velde. In 1996 neemt hij ook de zaak in Rotterdam over, en sinds die tijd groeit Dungelmann uit tot een keten met meerdere winkels in het zuiden en midden van Nederland. In 2011 komt daar vervolgens nog een webshop bij, wat het totaal in 2014 op 15 winkels en een webshop zet.

Failliet

In 2019 gaat Dungelmann failliet. Het ging toen al een tijd niet lekker met de keten. Er was al gereorganiseerd en een aantal winkels werden eerder al gesloten. Toen er tegenvallende verkoopcijfers kwamen in het eerste halfjaar van 2019 werd er besloten faillissement aan te vragen. 

Uit de krant