Het standbeeld van Tsjaar Peter de Grote werd na het voordragen van de gedichten ingepakt en als ‘retour afzender’ bestempeld. Foto's: pr
Het standbeeld van Tsjaar Peter de Grote werd na het voordragen van de gedichten ingepakt en als ‘retour afzender’ bestempeld. Foto's: pr

Dichters voor Vrede en SP voeren actie bij standbeeld Peter de Grote

Algemeen 789 keer gelezen

Rotterdam - Bij het standbeeld van Tsaar Peter de Grote op de Westerkade vond zondag een actie plaats van Dichters voor Vrede en de SP. Hierbij werd verontwaardiging uitgesproken over de Russische invasie van Oekraïne. Uit solidariteit is het standbeeld van Peter de Grote ingepakt en als ‘retour afzender’ bestempeld.

De dichters Juan Heinsohn, Manuel Kneepkens, Rien Vroegindeweij, Jan Oudenaarden, Hans Wap, Jan Wagenaar, Joz Knoop en Youetta de Jager droegen gedichten voor over de oorlogsramp die zich nu in de Oekraïne voltrekt. Kunstenaar Floor van Dongen heeft als bedenker van de ‘Nieuwe kleren van de Tsaar’ de solidariteit met Oekraïne getoond.

Lees verder onder foto.

Het beeld van Tsaar Peter de Grote werd in 1997 geschonken door de Russische Federatie op initiatief van en betaald door de Russische SBS Agrobank. Een van de banken die nu onder het sanctiebeleid van de EU vallen en het beeld toen financierden om de economische handel tussen Nederland en Rusland nog soepeler te laten verlopen. Het beeld was toen in 1997 al omstreden en werd niet geaccepteerd door Amsterdam en Zaandam, en kwam uiteindelijk kwam het in Rotterdam op de Westerkade terecht.

Lees verder onder foto.

De SP verzoekt het gemeentebestuur van Rotterdam om aan de huidige regering van Rusland duidelijk te maken dat de handelsbetrekkingen bevroren zijn en er ook geen sprake meer kan zijn van vriendschap zolang de invasie van Oekraïne voortduurt. Theo Coskun: “Het zou goed zijn als we het cadeau uit 1997 terug sturen naar de nieuwe Tsaar van Rusland, genaamd Vladimir Poetin, want met deze Tsaar willen we geen vrienden meer zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant