Marco Pastors: 'Dit is heel jammer, we hebben ons vergist in het aantal mensen waar we op rekenden.' Foto: Caro Linares
Marco Pastors: 'Dit is heel jammer, we hebben ons vergist in het aantal mensen waar we op rekenden.' Foto: Caro Linares

Burgertop op Zuid gaat niet door vanwege veel te weinig aanmeldingen: ‘Wat is er aan de hand?’

Algemeen 2.517 keer gelezen

Rotterdam - De Burgertop over Rotterdam-Zuid die zaterdag 14 mei in Ahoy gehouden zou worden, gaat niet door. Er zijn veel te weinig aanmeldingen: 100 in plaats van de verwachte 800. Voor de 100 mensen die zich wél aangemeld hebben wordt een kleinere versie georganiseerd. Dat maar zó weinig mensen op Zuid mee willen praten over hun omgeving is een hele grote domper voor organisator NPRZ (Nationaal Programma Rotterdam Zuid).

Door Emile van de Velde

Marco Pastors, directeur van NPRZ, is flink teleurgesteld: “Dit is heel jammer, we hebben ons vergist in het aantal mensen waar we op rekenden. Dit had de vierde Burgertop moeten worden, de vorige keren hadden we altijd wel 500 tot 600 aanmeldingen en met wat extra aandacht in de laatste week werden dat er dan 800. Nu zitten we dus op 100. Zo kunnen we ons bedoelde grote gesprek met de mensen in Rotterdam-Zuid niet door laten gaan.”

Pastors wil nu nog niet te veel gissen naar oorzaken. “Eerst moeten we de goede vragen stellen, daarna kunnen we pas antwoorden geven. We moeten het ook bij onszelf zoeken. Hebben we de mensen misschien niet goed genoeg verteld wat onze bedoeling was? Was de uitnodiging niet duidelijk genoeg?” 

NPRZ heeft namens burgemeester Aboutaleb 10.000 uitnodigingen naar a-select gekozen mensen in Feijenoord, Charlois en IJsselmonde gestuurd, én een advertentiepagina in De Havenloods geplaatst. Maar ook onder meer posters en flyers verspreid.

De geringe animo komt vlak na de dramatische opkomstcijfers in veel wijken bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Pastors: “We zijn ook al aan het rondvragen geweest bij bijvoorbeeld schoolbesturen en corporaties en je hoort overal hetzelfde: dat het moeilijk is mensen te bereiken en in beweging te krijgen. Dé vraag die we moeten stellen is: ‘Wat is er aan de hand?’”

En wat is er dan aan de hand? Pastors: “Ik denk zeker dat het met de tijdgeest te maken heeft. Er is sprake van een groeiende tweedeling tussen overheid en samenleving, het is voor overheidsorganisaties steeds moeilijker contact te maken met mensen. Vergis je niet: Rotterdam-Zuid is bovengemiddeld hard getroffen door de toeslagenaffaire. Misschien denken mensen: ‘De overheid laat mij in de kou staan en nu moet ik zeker op komen draven.”

Andere oorzaken die rond de gemeenteraadsverkiezingen werden genoemd zijn onder meer de lockdowns tijdens de coronapandemie. Omdat verenigingen, scholen en andere ontmoetingsplekken gesloten waren, is er een stuk minder contact tussen mensen in de wijk. Ook zijn er de laatste jaren véél meer arbeidsmigranten op Zuid komen wonen die wellicht minder betrokken bij hun buurt zijn omdat ze vaak toch maar tijdelijk hier blijven. 

Pastors: “Dat moeten we echt eerst goed onderzoeken. We gaan dat soort vragen óók stellen aan de 100 mensen die wél komen (de bijeenkomst vindt nu plaats in Huis van de Wijk Hillevliet in plaats van Ahoy). En we gaan nog veel meer gesprekken voeren. Kleinere gesprekken, met ouders op scholen bijvoorbeeld. Maar ook het nieuwe gemeentebestuur en de nieuwe wijkraden moeten hier bij betrokken worden. Je moet ons hier wel de tijd voor geven, dit hebben we niet binnen een paar weken uitgezocht. En dan volgt nog de vraag hoe we iets kunnen veranderen. Ik kan me niet voorstellen dat mensen willen leven in een wereld waar geen contact met elkaar is. Juist als je denkt dat er iets niet goed is, moet je naar dit soort bijeenkomsten komen.”

Het onderzoek van NPRZ vindt tegelijk plaats met een onderzoek van de gemeente naar de lage opkomstcijfers van de verkiezingen. “Maar we moeten wel samen optrekken natuurlijk.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant