De tien kanshebbers zijn bekend. Stemmen kan nu! Een van de kanshebbers: Beheercoöperatie W1555 in de Wolphaertstraat, Oud-Charlois. Foto: Frans Hanswijk
De tien kanshebbers zijn bekend. Stemmen kan nu! Een van de kanshebbers: Beheercoöperatie W1555 in de Wolphaertstraat, Oud-Charlois. Foto: Frans Hanswijk I

Wat wordt het beste nieuwe gebouw van Rotterdam in 2022?

Algemeen 295 keer gelezen

Rotterdam - Welk bouwwerk verdient dit jaar de Rotterdam Architectuurprijs 2022? Iedereen die de architectuur van Rotterdam een warm hart toedraagt kan van 6 mei tot en met 6 juni stemmen voor de publieksprijs. De tien kanshebbers zijn bekend. Stemmen kan nu!

Voor de publieksprijs kan op een van de volgende tien projecten worden gestemd: Beheercooperatie W1555, CBS de Sleutel, De Groene Kaap, Depot Boijmans Van Beuningen, Floating Office Rotterdam, Malieklos, Maurits en Jacob, Nieuw Hoboken, The Terraced Tower en Welschen 2.

De Rotterdam Architectuurprijs bekroont jaarlijks de beste nieuwe bouwwerken van de stad met een prijs voor het team van ontwerper, opdrachtgever en bouwer. Naast de juryprijs is er ook een publieksprijs. Beide zullen worden uitgereikt op woensdag 22 juni in Theater Zuidplein tijdens de Rotterdam Architectuur Maand.

Dit jaar werden 36 projecten ingezonden voor de Rotterdam Architectuurprijs. Samen brengen ze de actuele Rotterdamse bouwproductie op unieke wijze in beeld. Vooral het aantal woongebouwen is dit jaar opvallend, variërend van nieuwbouw tot transformatie met verschillende vormen van opdrachtgeverschap. Verder laat de lijst van inzendingen zien dat de bouwactiviteit van het afgelopen jaar verspreid over de stad heeft plaatsgevonden. In alle delen van Rotterdam is met ambitie ingezet op architectuur. 

Juryselectie
De vakjury onder leiding van Lara Schrijver (Hoogleraar Architectuurtheorie, Universiteit Antwerpen) heeft zich gebogen over alle 36 inzendingen en selecteerde daaruit tien projecten die de kwaliteit van de Rotterdamse bouwproductie in haar volle breedte laten zien. De juryselectie van 2022 brengt het wonen als centraal vraagstuk voor de stad Rotterdam in beeld, maar toont ook de aandacht voor onderwijs en cultuur. Ook heeft de jury architectonische vernieuwing en alternatief opdrachtgeverschap een podium gegeven in de selectie.

Stemmen publieksprijs
Stemmen kan van 6 mei tot en met 6 juni via www.rotterdamarchitectuurprijs.nl.
Het project met de meeste stemmen ontvangt de publieksprijs uit handen van het stadsbestuur. Ook de beste stemmotivatie ontvangt een erkenning en de meest aansprekende inzenders zullen worden uitgenodigd voor de prijsuitreiking.

Uit de krant