Annelinde Bruijs met Bowie in de Tarwewijk. Ze wonen er nu anderhalf jaar en gaan voorlopig niet meer weg. Foto: Caro Linares
Annelinde Bruijs met Bowie in de Tarwewijk. Ze wonen er nu anderhalf jaar en gaan voorlopig niet meer weg. Foto: Caro Linares
Rotterdammer van de Week

Annelinde Bruijs en het leven van de honden in haar Tarwewijk

Algemeen 2.436 keer gelezen

Rotterdam - Theatermaker, actrice en zangeres Annelinde Bruijs heeft een voorstelling gemaakt over de mensen in haar wijk. De Tarwewijk. Annelinde woont daar in de Zwartewaalstraat in een huisje met tuin en een hondenveldje voor de deur. Portretten in Concert gaat óók over de honden die op dat veldje wandelen. Annelinde vertelt erover met haar eigen hondje Bowie op schoot. Annelinde Bruijs (31) is deze week onze Rotterdammer van de Week.

Door Emile van de Velde

Leuk groen pleintje heb je voor de deur, ik kende dit stukje Zuid helemaal niet.

“Ja hè, ik woon hier nu anderhalf jaar. Met mijn vriend Marijn en dochter Uma. Uma is twee, hier heeft ze een tuin, hier kan ze buitenspelen. We woonden in een appartement op de Joost Banckertsplaats aan het Schouwburgplein en zochten iets dat we konden kopen. Hier kon dat nog.”

Je kende Zuid al?

“Toen ik uit Amersfoort kwam om aan Codarts te studeren, heb ik eerst een tijd in een studentenhuis aan de Strevelsweg gewoond, later ook nog aan de Grondherenstraat in Oud-Charlois. En nu dus in de Tarwewijk. Natuurlijk kende ik de reputatie van Zuid en van deze wijk, Er is een grote uitstroom van mensen die hier maar tijdelijk wonen. En misschien is het soms rommelig, wordt de troep bij een omgevallen prullenbak wat minder snel opgeruimd. Maar het is maar net met welke bril je kijkt. Ik ben juist heel geïnteresseerd in alle veranderingen die hier plaatsvinden. En wil graag in de grote stad wonen. In een grote stad als Rotterdam zijn mensen meer op zoek naar vernieuwing. Er gebeurt veel op cultureel gebied, mensen zijn open, op zoek.” 

En het is hier leuk voor Bowie natuurlijk.

“Ze (Bowie is een meisje) kan hier voor de deur rondrennen, maar vaak gaan we ook flinke stukken wandelen. Door het Zuiderpark. Met Uma naar de kinderboerderij, bij de molen kijken. Ik heb een druk leven, maar probeer ook actief te zijn in de buurt. Ik zit in het bestuur van de CultureleWerkplaats. Dat is een soort buurthuis waar allerlei creatieve activiteiten plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de hout- en textielwerkplaats. Je kunt er ook eten, en er is een loket waar mensen vragen kunnen stellen als ze ergens niet uit komen.”

Je voorstelling Portretten in Concert gaat over de mensen in de Tarwewijk?

“Ik heb interviews met mensen en hun hond gedaan. Vijf daarvan zie je terug in de voorstelling. Met beelden, muziek van Jens Boutery en zang van mij. Ik wil laten zien hoe de honden deze buurt ervaren, dus vaak draai ik om wat de mensen zeggen, naar het perspectief van hun hond. Als ik vroeg wat de omgeving voor iemand betekent, zing ik als hun hond het antwoord. Het gaat over veranderingen. Over hoe mensen naar de wereld en hun buurt kijken, met hun eigen bril. En hoe onze honden dat beleven.”

Je produceert deze voorstelling samen met Orkater, een bekend gezelschap dat muziektheater maakt.

“Ik werk vaker met hen samen. In de voorstelling Merkel speelde ik de rol van Poetin. Ik fluisterde als Poetin bij Merkel in haar oor hoe ze haar macht moest gebruiken. Op Codarts ben ik begonnen met Club Gewalt. Een muziektheatercollectief dat ik samen met acht andere studenten heb opgericht. Nu ben ik voor mezelf begonnen, als Studio Bruijs. Ik wil één keer per jaar een eigen voorstelling als deze maken. Daarnaast heb ik gelukkig nog flink wat werk als actrice en zangeres. Ik speel in een voorstelling op het Holland Festival. En in Atropa, met tekst van Tom Lanoye.”

Maar eerst dit. In je eigen wijk.

“De voorstelling is onderdeel van het O. Festival, al moet je geen traditionele opera van mij verwachten. Ik denk dat er bezoekers van het festival komen kijken, mensen uit mijn eigen achterban. En verder hoop ik dat er veel publiek uit de Tarwewijk zelf komt. De theaters zitten nog niet zo vol als voor corona, dus ik wil vooral hard roepen ALLEMAAL KOMEN!”

Portretten in Concert is tijdens het O. Festival van 21 tot en met 29 mei twee keer per dag te zien in de gymzaal van het House of Urban Arts Tarwewijk. Kijk voor kaartjes op orkater.nl. Er is een speciale aanbieding voor inwoners van Tarwewijk voor de voorstelling Portretten in Concert. Bestel je eerste ticket voor maar €3,50 en de ticket erna voor €1,50 (reguliere toegangsprijs €17,50,-). Mail de datum en tijd naar keuze, je naam en aantal kaarten naar reserveren@orkater.nl (max. 3 kaarten per bestelling).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant