Peter Koole, Anna Politkovskaya boeken. Foto: Peter Hilz
Peter Koole, Anna Politkovskaya boeken. Foto: Peter Hilz

Eerbetoon aan het vrije woord en vermoorde journalist Anna Politkovskaja in kunstcentrum Brutus

Algemeen 1.257 keer gelezen

Rotterdam - Vandaag berichtte de NOS dat de Russische krant Novaja Gazeta onder zware staatsdruk heeft besloten te stoppen. Sinds 2000 werden zes journalisten van Novaja Gazeta vermoord. De bekendste was Anna Politkovskaja, een fel criticus van president Poetin. Schilder Peter Koole brengt met een serie monumentale doeken een ode aan Politkovskaja, haar werk en haar moed. De tentoonstelling ‘Nothing But The Truth’ is van 7 april tot en met 8 mei te zien in kunstcentrum Brutus aan de Keileweg. 

Koole brengt in Brutus een ode aan de in 2006 vermoorde Russische journaliste Anna Politkovskaja, en daarmee aan de strijders voor het vrije woord die hun werk vaak met de dood moeten bekopen. Politkovskaja schreef voor de krant Novaja Gazeta over onder andere de oorlog in Tjetsjenië, de verdwijningen en martelingen, de corruptie binnen het Russische leger, het Comité van Soldatenmoeders en de gijzelingen in het Doebrovkatheater (Moskou) en de school in Beslan. Vele malen werd zij bedreigd en gearresteerd. Een poging haar te vergiftigen mislukte maar op 7 oktober 2006 werd ze alsnog vermoord op de stoep voor haar appartement in Moskou.

Lees verder onder de foto.


Peter Koole- Birthday. Foto: Peter Hilz

Schilder Peter Koole brengt met een serie monumentale doeken een ode aan Politkovskaja, haar werk en haar moed. Het titelwerk van de tentoonstelling toont een Russische vlag met daarop de woorden ‘Nothing But The Truth’. Het motto, dat leidend was voor Politkovskaja’s leven en leidde tot haar dood, is actueler dan ooit. Want de strijd in Oekraïne is in hoge mate een informatieoorlog waarin fake news en agitprop worden ingezet.

De tentoonstelling ‘Nothing But The Truth’ van Peter Koole is bij Brutus te zien vanaf donderdag 7 april tot en met zondag 8 mei 2022. Brutus is gevestigd aan de Keileweg in een voormalig havencomplex in het M4H havengebied in Rotterdam. Het terrein beslaat in totaal 4.000m2 en herbergt verschillende grote en kleine industriële tentoonstellingsruimtes, de werkplaats van Atelier Van Lieshout en een beeldentuinBrutus presenteert zich als een artist driven playground waar makers carte blanche krijgen om te experimenteren. Naast deze tentoonstelling is er nieuw werk te zien van L.A. Raeven, een expositie van Alexandra Phillips (US) en een installatie van Atelier Van Lieshout. Het werk van deze drie kunstenaars wordt nog getoond tot en met 29 mei 2022.

Meer informatie of tickets vind je hier www.brutus.nl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant