De wereldberoemde kunstenaar Joep van Lieshout in zijn werkplaats aan de Keileweg. Hij opent daar komende week Brutus. Over een paar jaar moeten er ook drie torens staan met hónderden woningen. Foto: Caro Linares
De wereldberoemde kunstenaar Joep van Lieshout in zijn werkplaats aan de Keileweg. Hij opent daar komende week Brutus. Over een paar jaar moeten er ook drie torens staan met hónderden woningen. Foto: Caro Linares

Joep van Lieshout en zijn plannen met Brutus: ‘Ik wil alles groots en meeslepend’

Algemeen 5.122 keer gelezen

Rotterdam - Het verhaal waaraan Joep van Lieshout nu al 25 jaar werkt aan de Keileweg gaat een nieuwe fase in. Een stroomversnelling, met professionalisering. Met Brutus. Vanaf 11 maart gaat de nieuwe kunstinstelling op het gigantische complex van start. En vanaf dan gaat het in volle vaart richting een nieuw stukje Rotterdam dat z’n weerga niet kent.

Door Emile van de Velde

Je kunt het een droom noemen. Waar de beeldhouwer, ontwerper en nu ook vastgoedontwikkelaar aan sleutelt sinds hij vanuit Brabant neerstreek in het M4H-gebied in Rotterdam-West. “Een saga”, zegt hij zelf, lachend, een wijds armgebraar makend naar het complex van liefst vierduizend vierkante meter groot. “Alles wat ik doe en maak is met elkaar verbonden. Het is allemaal onderdeel van één verhaal. Een boek, waar nu weer nieuwe verhalen in komen. Een dik boek, want ik wil alles graag groots en meeslepend.”

Atelier Van Lieshout (de kunst) en AVL Mundo (de stichting) werden al die jaren steeds groter. Stukje bij beetje kocht Van Lieshout Keileweg 10 tot en met 18 bij elkaar. En nu krijgen we Brutus. Brutus gaat als kunstinstelling onafhankelijk draaien van Atelier Van Lieshout, maar er zal wel altijd werk van Atelier Van Lieshout te zien zijn. Over een paar jaar kennen we die naam allemaal. Dan zeggen we in Rotterdam net zo makkelijk ‘ga je mee naar Brutus’ als nu ‘zullen we naar de Witte de With gaan’.

Lees verder onder de foto.

Artist impression: Brutus

De plannen klinken eigenlijk bizar. Maar dat was wel vaker in het oeuvre van Van Lieshout. Samen met Nanne de Ru van Powerhouse Company en Red Company wil hij drie woontorens op zijn complex neerzetten. Met 750 woningen. Met zalen vol kunst, ateliers, een openluchtbioscoop, een club, horeca (club Bit en café Bitter zijn er al), een beeldentuin (is er ook al) en (dak)terrassen. Zonder compleet afhankelijk te zijn van subsidies kan er dan een kunst- en cultuurparadijs onstaan dat zelfvoorzienend is. Van Lieshout: “Met de huur die de bewoners in de torens betalen, kunnen we hier dan tentoonstellingen, performances of concerten bekostigen. Rotterdam heeft woningen nodig. Die zetten wij hier neer. Van sociale huur tot hogere segmenten. Bijzondere woningen, ik kan ze zelf ontwerpen en inrichtingen.”

De bouwplannen zijn helemaal niet zo fictief als ze lijken. Het is wachten op de nieuwe bestemmingsplannen voor het oude havengebied, op de vergunningen. En dan moeten vanaf begin 2024 de eerste palen de grond in. Een jaar of drie later kunnen de torens er staan.

Maar nu is dus al de start van kunstinstelling Brutus. Op 11 maart. Onder de titel ‘Obsessions’ presenteert Brutus een openingsprogramma met nieuw werk van L.A. Raeven, een expositie van opkomend talent Alexandra Phillips (US) en een installatie van Atelier Van Lieshout. Ook is er een live-voorstelling van Grande Loge te zien. De rest van het jaar kunnen we nog veel meer verwchten. Opera van het O. Festival, filmfestival Roffa Mon Amour, bijzondere exposities van Erik Kessels. Etctera...

Lees verder onder de foto.

Foto: Caro Linares

We wandelen door de zeven grote en kleinere zalen met Hanneke Beynen (directeur AVL Mundo). De opening is meteen ook haar afscheid. “Brutus is een versnelling van alles wat Joep al deed. Mijn taak was professionalisering. Dat zit er nu op. We kunnen van start.”

De toeter gaat. Pauze. De herrie in de werkplaats (Van Lieshout heeft een team van 20 medewerkers in dienst) verstomt. Zodat de grote man zelf nog even uit kan wijden. “Ik ben in al die jaren echt verknocht geraakt aan Rotterdam. Deze stad is er voor mij, heeft alles wat ik nodig heb, de ruimte om grote dingen te maken. Hier kan ik aan mijn verhaal werken.” En dan, met een gemeen lachje: “En anders ga ik wel naar Antwerpen. Of Amsterdam-Noord.” Gelukkig zien we dan hij dát niet echt meent...

Kijk voor het complete programma op brutus.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant