De zestienjarige Hümeyra werd niet gezien en niet gehoord toen ze smeekte om hulp. 'Ik wil haar laten horen. Haar verhaal vertellen, zodat ze een stem krijgt.' Foto: Jean van Lingen
De zestienjarige Hümeyra werd niet gezien en niet gehoord toen ze smeekte om hulp. 'Ik wil haar laten horen. Haar verhaal vertellen, zodat ze een stem krijgt.' Foto: Jean van Lingen
Niet Gezien, Niet Gehoord

Een stem geven aan de doodsangst van een meisje

Algemeen 677 keer gelezen

Rotterdam - De zestienjarige Hümeyra werd niet gezien en niet gehoord toen ze smeekte om hulp. En even later was ze er niet meer. Op 18 december 2018 werd het Rotterdamse meisje op school vermoord door haar ex. Aan dát meisje wil Dilan Yurdakul een stem geven in de voorstelling Niet Gezien, Niet Gehoord die deze maand in Werkplaats Walhalla aan de Tolhuisstraat 105 te zien is.

Door Emile van de Velde

“Ik wil haar laten horen. Haar verhaal vertellen, zodat ze een stem krijgt. Dit is een eerbetoon aan Hümeyra”, vertelt Yurdakul. Ze verplaatst zich in de voorstelling in het meisje. In een indringende monoloog laat ze het meisje vanuit de dood tot de zaal spreken, maar we horen haar ook zoals ze had kúnnen klinken toen ze nog leefde. “En het is een klaagzang. Over al die keren dat ze om hulp heeft gevraagd, maar die hulp nooit heeft gekregen. Over het racisme wat daar een rol bij heeft gespeeld.” Yurdakul doelt op de appgesprekken tussen politieagenten die later openbaar werden.

Het is het tweede eigen werk van de Amsterdamse actrice (30), werk dat totaal losstaat van haar verleden in onder meer Goede Tijden, Slechte Tijden. “Nee, daar heeft het niets mee te maken, Als ik zelf iets maak, is het anders. Die vreselijke dag kwam ik ‘s avonds thuis, zag het journaal en was ik stil. Later kwam er een rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Toen wist ik zeker dat ik deze voorstelling moest maken.”

Het rapport waar Dilan het over heeft, was zeldzaam vernietigend. Voor de politie, voor alle instanties waar het meisje aanklopte. Ze werd maanden na het verbreken van haar relatie met Bekir E. (uiteindelijk veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs voor moord) gestalkt, bedreigd en mishandeld. En deed vier keer aangifte. Het was allang duidelijk hoe gewelddadig E. was voordat hij die noodlottige dag op het Design College in Rotterdam-West verscheen met een doorgeladen vuurwapen. 

Lees verder onder de foto.


Foto: Jean van Lingen

Het theaterstuk is ook bedoeld voor tieners zoals Hümeyra. Werkplaats Walhalla heeft verschillende Rotterdamse scholen uitgenodigd en en er zijn voor- en  nagesprekken. Yurdakul: “Het meisje is een slachtoffer. Dat ís ze ook. Maar er is meer. Het stuk gaat ook over liefde, over de naïviteit van liefde. Over dat je gezien wilt worden en over wat er kan gebeuren als een iemand je de liefde lijkt te geven waar je op dat moment behoefte aan hebt. En het gaat over schaamte, over mensen die zichzelf de schuld geven van zo’n situatie. Wat me het meest aangrijpt is dat er zo weinig herkend is dat het mis zou kunnen gaan. En dat er zolang alleen maar gedacht werd dat het eergerelateerd was.”
Yurdakul baseert zich in het stuk vooral over alles wat ze in de rapporten over de moord heeft gelezen. Ze was niet bij de indrukwekkende stille tocht die eind 2018 door Rotterdam trok (ook in Zuidwijk en in Kralingen werden in die periode jonge vrouwen om het leven gebracht). Klasgenoten of andere mensen uit de omgeving van Hümeyra liet ze met rust. Met de directe familieleden was er uiteraard wel contact. “Zij stonden achter het idee om Hümeyra een stem te geven, maar op hun verzoek heb ik wel de naam in de titel weggehaald. Ik snap heel goed dat dat te pijnlijk zou zijn.”

Niet Gezien, Niet Gehoord van Dilan Yurdakul is vanaf 17 februari acht keer te zien in Werkplaats Walhalla aan de Tolhuisstraat 105 op Katendrecht. Kijk voor meer informatie op theaterwalhalla.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Uit de krant